English version

Anvendt data- og informasjonsteknologi (ACIT)

Masterprogram

Denne masteren gir deg ekspertutdanning i design, utvikling, bruk og vedlikehold av datateknologi, elektronikk og programvare på områder av stor betydning for det moderne samfunn.

Du kan velge mellom følgende åtte spesialiseringer:

Spesialiseringer

Programmet tilbyr spesialiseringer forankret i overlapping mellom de tre forskningsfeltene informatikk, elektroteknikk og matematisk modellering.

Hvert felt representerer et område hvor bruken av programvare, data, datamaskiner og elektronikk har blitt nødvendig for det moderne samfunn, men er også praktisk utfordrende. Dette er store fagfelt som muliggjør en livslang karriere ettersom teknologien utvikler seg.

Anvendt kunstig intelligens

Nyere framskritt innen kunstig intelligens har gjort datamaskiner og maskiner i stand til å utføre mange oppgaver bedre enn mennesker, fra selvkjørende biler til å kunne diagnostisere enkelte sykdommer på få sekunder.

Bruken av kunstig intelligens revolusjonerer måten vi jobber og lever på.

I denne spesialiseringen lærer du hvordan komplekse systemer er designet og brukes til å ta selvstendige beslutninger, og det er nettopp det vi i dag kaller kunstig intelligens.

Vi har et anvendt perspektiv, som betyr at du ikke bare lærer teorien, men at kunnskapen kan prøves ut i praktiske problemstillinger.

Du får tilgang til forskjellige typer robotikk og intelligente systemer som kan brukes til å teste ut arbeidet du har gjort. Dette involverer programmering, robotikk og matematikk.

Cybersikkerhet

Cybersikkerhet (datasikkerhet) sikrer riktig og pålitelig funksjon av digitale systemer, og legger vekt på å:

  • opprette, vedlikeholde og analysere informasjonssikkerhet og personvern
  • analysere og redusere risiko
  • sikre pålitelig drift av digitale prosesser.

Eksperter på cybersikkerhet planlegger, beskytter og forbedrer sikkerheten til nettverk, servere, applikasjoner og kommunikasjonskanaler. 

De forutser angrep og risiko, planlegger avbøtende tiltak og kjører cyberoperasjoner for å sikre operasjoner under angrepsforhold. 

Kunnskap om cybersikkerhet er i tillegg nyttig innen utvikling av programvare og nettverk, der systemarkitekter må planlegge mot fiendtlige angrep.

Spesialiseringen i cybersikkerhet utdanner deg innen områdene generell informasjonssikkerhet, defensive og offensive operasjoner for sikkerhet, teknisk databeskyttelse og personvern, og i de politiske og samfunnsmessige implikasjonene av cybersikkerhet, som for eksempel informasjonskrigføring og nettkrig.

Datavitenskap

Hver dag produseres det store mengder data både av og om oss. Den store mengden av data kan gi oss ny kunnskap som kan være nyttig for næringslivet og offentlig sektor.

Når det gjelder offentlig transport, for eksempel, kan man beregne når det er best å ha flest busser på veiene og hvor lang elektrisk rekkevidde en miljøvennlig buss egentlig trenger.

Eller i helsetjenesten kan man beregne hvilke type behandlinger som kan gi høyest effekt for pasienter ut fra når behandlingen startes i sykdomsforløpet.

Det er imidlertid nødvendig med spesialkompetanse for å organisere og utnytte data på en slik måte. Denne spesialiseringen tilbyr et dypdykk i lagring og analyse av Big Data i et praktisk perspektiv og er i skjæringspunktet mellom statistikk og IT.

Datavitenskap innebærer programmering, bruk av avanserte verktøy og infrastrukturer samt matematikk og statistikk.

Matematisk modellering og vitenskapelige beregninger

Bruken av matematikk står sentralt når vi skal beskrive verden rundt oss.

Ingeniørfag, fysikk, økonomi og meteorologi er eksempler på fagområder der matematikere jobber side om side med spesialister for å gjøre virkelige fenomener om til ligninger.

Ved å oversette disse ligningene til programkode som kan kjøres på en datamaskin eller i massive beregningsklynger, gjør vi det mulig å generere simuleringer til bruk for eksempel i værmeldinger eller for å lage økonomiske prognoser.

På denne spesialiseringen vil du utvikle matematiske modeller, analysere og simulere modellene og bruke dataverktøy, programmering og infrastrukturer for å behandle data.

Du kan regne med at du lærer hvordan du kan bruke din kompetanse i praksis.

Medisinsk teknologi

Behovet for innovasjon innen medisinsk teknologi har aldri vært så viktig som nå. Det har heller aldri fått så mye oppmerksomhet fra myndighetene, helsetjenesten og media.

For å kunne gi medisinsk hjelp i verdensklasse, er behovet for teknologi som fremmer effektivitet og nøyaktighet avgjørende.

Denne spesialiseringen forbereder deg på en profesjonell karriere knyttet til nye og eksisterende helseprodukter.

Du får en tverrfaglig bakgrunn, med fokus på elektroteknikk og instrumentering.

Nettskybaserte tjenester og operasjoner

Dagens tjenester skal utformes for flere tusener, ja, til og med millioner, av brukere og krever infrastruktur og arkitektur utover rene nettservere og databaser.

Denne spesialiseringen fokuserer på design, utvikling og drift av tjenester i massiv skala, der programvare leveres raskere og med høyere kvalitet enn tidligere.

Vi baserer oss på DevOps-filosofien, der utviklerne får bedre opplæring i automatisering og utrulling, og driften har mekanismer tilrettelagt for utviklere. Dette er høyst relevant for deg som ønsker en karriere som programvareutvikler.

Denne spesialiseringen dekker både infrastrukturstyring og fleksibel programvarelevering og automatisert testing og utrulling, noe som gir deg praktisk kompetanse innenfor hele skyøkosystemet, fra servere og skyer helt ned til tjenesten som ligger i bunnen.

Robotikk og kybernetikk

Robotikk og intelligente systemer revolusjonerer stadig nesten alle aspekter av hverdagen vår.

Fra selvkjørende biler, autonome skip, helautomatiske fabrikker og droner som kan levere dagligvarer.

Det er et felt med enorm forventet vekst og etterspørsel etter dyktige flerfaglige fagpersoner som kan kombinere elektro-, maskin- og programvareteknikk.

Denne spesialiseringen gir en praktisk tilnærming til analyse, design og kontroll av robotikk og autonome systemer.

Universell utforming av IKT

I vårt raskt fremskridende digitale samfunn er det avgjørende at all elektronisk informasjon og alle elektroniske tjenester er tilgjengelig for alle, uavhengig av teknisk utstyr, situasjon og evne.

Ingen bør bli etterlatt mens resten av oss følger med på fremskrittene. Dette er en stor utfordring for IKT-infrastrukturen og tjenestene i samfunnet.

Vår verden krever kompetente IKT-eksperter som kan skape universelt utformede brukergrensesnitt som fungerer for alle.

Denne spesialiseringen gir deg en unik mulighet til å bli en slik ekspert.

Opptakskrav og poeng

Når du søker, må du velge en spesialisering. Disse har ulike opptakskrav som du finner under hver spesialisering.

I tillegg til opptakskravene til spesialiseringen du velger må du ha

Anvendt kunstig intelligens

For å søke på anvendt kunstig intelligens må du ha

  • bachelorgrad i dataingeniørfag, informatikk eller informasjonsteknologi eller tilsvarende, med minst 80 studiepoeng innen disse feltene eller
  • bachelorgrad i elektronikkingeniørfag, matematikk eller anvendt matematikk med minst 10 studiepoeng programmering eller
  • bachelorgrad i maskiningeniørfag med studieretning mekatronikk og minst 20 studiepoeng i programmering

Cybersikkerhet

For å søke på cybersikkerhet må du ha 

  • bachelorgrad i dataingeniørfag, informatikk, informasjonsteknologi eller tilsvarende med minst 80 studiepoeng  innen disse feltene 
  •  minst 10 studiepoeng i datasikkerhet, eller lignende som nettverksikkerhet, informasjonssikkerhet, mobilsikkerhet, anvendt kryptografi, privacy-enhancing technology eller systemsikkerhetsledelse

Datavitenskap

For å søke på datavitenskap må du ha

  • bachelorgrad i dataingeniørfag, informasjonsteknologi eller informatikk eller
  • bachelorgrad i fysikk, statistikk, matematikk eller anvendt matematikk med minst 10 studiepoeng i programmering eller
  • bachelorgrad i andre ingeniørfag med minst 10 studiepoeng matematikk, 10 studiepoeng statistikk og 10 studiepoeng i programmering

Matematisk modellering og vitenskapelige beregninger

For å søke på matematisk modellering og vitenskapelige beregninger må du ha

  • bachelorgrad i ingeniørfag med minst 30 studiepoeng matematikk, statistikk og/eller numeriske beregninger eller
  • bachelorgrad i informatikk eller informasjonsteknologi med minst 30 studiepoeng matematikk, statistikk og/eller numeriske beregninger eller
  • bachelorgrad i matematikk, fysikk eller statistikk

Medisinsk teknologi

For å søke på medisinsk teknologi må du ha

  • bachelorgrad i elektronikkingeniørfag, medisinsk teknologi, maskiningeniørfag, kjemiingeniørfag, bioteknologiingeniørfag, fysikk, dataingeniørfag, informatikk, informasjonsteknologi eller statistikk
  • 25 studiepoeng i matematikk og/eller statistikk

Nettskybaserte tjenester og operasjoner

For å søke på nettskybaserte tjenester og operasjoner må du ha

  • bachelorgrad i dataingeniørfag, informatikk, informasjonsteknologi eller tilsvarende med minst 80 studiepoeng innen disse feltene eller
  • bachelorgrad i elektronikkingeniørfag med minst 10 studiepoeng med programmering eller
  • bachelorgrad i maskiningeniørfag med studieretning mekatronikk og minst 20 studiepoeng i programmering

Robotikk og kybernetikk

For å søke på robotikk og kybernetikk må du ha

  • bachelorgrad i elektronikkingeniørfag, maskiningeniørfag, kjemiingeniørfag, fysikk, matematikk, anvendt matematikk, dataingeniørfag, informatikk eller informasjonsteknologi
  • 10 studiepoeng i programmering
  • 25 studiepoeng i matematikk og/eller statistikk

Universell utforming av IKT

For å søke på universell utforming av IKT må du ha bachelorgrad i dataingeniørfag, informatikk, informasjonsteknologi eller tilsvarende, med minst 80 studiepoeng innen disse feltene.

Masterprogrammet har som målsetning å samle en mangfoldig gruppe studenter fra mange forskjellige land. På grunn av begrensede antall studieplasser vil vi normalt ikke ta opp flere enn tre studenter fra hvert land på hver enkelt spesialisering, med unntak av studenter fra Norge.

Søkere til dette studieprogrammet rangeres kun etter karakterpoeng fra bachelorgraden.

Det kan være konkurranse om plassene. Ved forrige opptak var poenggrensene på

anvendt kunstig intelligens: 3,06
cybersikkerhet: 3,13
datavitenskap: 2,86
nettskybaserte tjenester og operasjoner: 3,03
og på spesialiseringene matematisk modellering og vitenskapelige beregninger, medisinsk teknologi, robotikk og kybernetikk, og universell utforming kom alle kvalifiserte søkere inn.

Hvordan regnes poengsummen din ut?

Slik søker du

Du søker på Søknadsweb med studiekoden for din studieretning.

  • 15. april: ordinær søknadsfrist
  • 1. april-25. april: periode for innlevering av motivasjonsvideo til Medisinsk teknologi og Robotikk og kybernetikk ved ordinær søknadsfrist
  • 1. mars: tidlig opptak
  • 15. februar-15. mars: periode for innlevering av motivasjonsvideo til Medisinsk teknologi og Robotikk og kybernetikk ved tidlig opptak

Mer om å søke på master.

Hvordan søke enkeltemner på masternivå?

Studiekoder

  • Anvendt kunstig intelligens: 215 6250
  • Cybersikkerhet: 215 6322
  • Datavitenskap: 215 6249
  • Matematisk modellering og vitenskapelige beregninger: 215 6241
  • Medisinsk teknologi: 215 6252
  • Nettskybaserte tjenester og operasjoner: 215 6240
  • Robotikk og kybernetikk: 215 6251
  • Universell utforming av IKT, heltid: 215 6040
  • Universell utforming av IKT, deltid: 215 6069

Hva lærer du?

På masterstudiet i anvendt data og informasjonsteknologi (ACIT) kan du bli ekspert på ett av åtte teknologiområder. Studiet vil la deg arbeide med problemer og utfordringer i samfunnet som ikke kan løses av en type ekspert alene, men som krever tverrfaglig samarbeid.

Studiet kvalifiserer derfor til mange forskjellige jobber der design, utvikling og bruk av teknologi er sentralt.

I tillegg vil du få muligheten til å bli bedre kjent med ett av de andre teknologiområdene for å gi deg en personlig faglig kombinasjon.

Du kan velge mellom et langt og kort masterprosjekt, der du får tid til å fordype deg og delta i pågående forskning ved OsloMet, eller arbeide på et konkret og avgrenset selvvalgt prosjekt.

I dagens verden er vi omgitt av datamaskiner – av og til er de til og med inni oss.

Teknologien påvirker hvordan vi lar oss underholde, hvordan vi kommuniserer, hvordan samfunnet styres og hvordan vi blir helbredet.

Verdensomspennende tjenester åpner opp for samhandling mellom enkeltpersoner på tvers av landegrenser.

Men teknologien fører også med seg nye utfordringer:

  • Bruken av datamaskiner og elektronikk kan gi fremskritt for veldig mange, men kan også gi hindringer for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
  • Vi kan kommunisere med folk over hele verden, men det vi sier og skriver kan fanges opp og bli brukt mot oss.
  • Dataene våre kan brukes til å få mer innsikt i måten vi oppfører oss på, men dette innebærer komplekse analyser som krever etiske vurderinger av hvorvidt vår søken etter ny kunnskap kan forsvares.
  • Kunstig intelligens gjør at vi kan overlate mange av de mest kjedelige oppgavene til roboter, men det kan ha potensielt vidtrekkende konsekvenser og føre til store endringer i vår sivilisasjon.

Å løse disse utfordringene krever en bred og tverrfaglig tilnærming.

I den virkelige verden er teknologene medhjelpere for andre.

Ingeniører sitter sammen med matematikere, programmerere, økonomer, sosiologer, fysikere, designere og statistikere, og jobber med selvkjørende biler, dataspill, medisinsk utstyr, klimaendringer og mye mer.

Se programplan på student.oslomet.no

Studiets oppbygging

Valgfritt emne Løper over flere semestre

1. studieår

Common courses
1. semester
Masters Thesis, long 60 ECTS
2. semester
Universal Design of ICT
Cloud-based services and operations
2. semester
Data Science
Mathematical Modelling and Scientific Computing
2. semester
Applied Artificial Intelligence
Robotics and Control
2. semester
Biomedical Engineering
2. semester
Elective courses
Cyber Security
1. semester
2. semester

2. studieår

Applied Artificial Intelligence - Alternative specialisation course
Biomedical Engineering - Alternative specialisation course
Cloud-based services and operations - Alternative specialisation cours
Data Science - Alternative specialisation course
Mathematical Modelling (...) - Alternative specialisation course
Robotics and Control - Alternative specialisation course
Universal Design of ICT - Alternative specialisation course
Masters Thesis, short 30 ECTS
4. semester
Masters Thesis, long 60 ECTS
3. semester
4. semester
Elective courses
Cyber Security - Alternative specialisation course

Hvordan foregår undervisningen?

Masterstudiet går over to år og tilbyr en masteroppgave på enten 30 eller 60 studiepoeng. Undervisningen foregår på engelsk.

Studiet fokuserer på aktive læringsformer der du får lære avansert teori gjennom praktisk bruk av teknologi.

Du må regne med å ta ansvar i studiet, for en fullført mastergrad skal være et bevis på god evne til selvstendig arbeid. Derfor er studiets undervisning tettere organisert i begynnelsen enn mot slutten, hvor valgene og ansvaret i større grad hviler på deg som student.

Uansett hvilken studieretning du tar vil programmet inneholde

  • forelesninger
  • arbeidssamlinger
  • digitale læringskilder, som videopptak av forelesninger
  • gruppearbeid
  • selvstendig arbeid
  • laboratoriearbeid

Hva koster det?

Hva kan du jobbe som?

Studiet gir mulighet til en rekke roller innen teknologi, både i offentlig og privat sektor.

Eksempler på stillinger studiet forbereder deg til:

  • systemutvikler
  • utvikler
  • designer
  • IT-arkitekt
  • systemadministrator
  • rådgiver
  • analytiker
  • konsulent

Det er ikke uvanlig å påta seg rollen som leder, teamleder, fagansvarlig eller prosjektleder etter noen år.

Som teknolog er du ikke bundet til en spesiell sektor eller bransje. Teknologer arbeider innen helse, utdanning, underholdning, offentlig transport og alt annet du ser rundt deg.

En fordel med teknologistudier, er at man ikke trenger å bestemme seg for hvilken sektor man vil arbeide i fra begynnelsen og at man kan bytte underveis i karrieren.

Dette studiet vil kvalifisere til ph.d. ved OsloMet og andre læresteder, avhengig av studieretning.

Utveksling

Det er mulighet for utenlandsopphold i tredje semester.

Spørsmål om utdanningen?

Har du spørsmål om utdanningen, kontakt oss gjennom vårt kontaktskjema.

Faglig ansvarlig

Laster inn ...

Administrativ koordinator

Laster inn ...

Studenthistorier

Omar ved PC mens han jobber med et problem på dataskjermen.
Ny cyber-spesialisering: Student sikter mot toppjobb

Et økt trusselbilde og profesjonalisering av cyberangrep gir større bevissthet rundt digital sikkerhet i offentlige og private virksomheter. Det er stor mangel på kompetent arbeidskraft, ikke bare i Norge, men i hele verden.

Malik viser figurer på en skjerm til professoren. De er i et møterom på OsloMet.
Skreddersydd master

Muligheten til å skreddersy masterutdanningen med valgemner fikk Malik til å ta robotikk og kybernetikk på OsloMet.

Bilete av Anne Batzeri med laptop-skjerm som viser kalulatoren. I bakgrunnen er det ei kvit tavle.
Vil gjere det lettare for alle å bruke datateknologi

Når Anna gjer informasjon om sunn mat tilgjengeleg for matprodusentar, lærer ho òg korleis IKT lettare kan brukast av folk flest.

Portrett av Maryam Lotfigolian fra OsloMets campus i Pilestredet.
– Jeg vil være i spissen av den kommende teknologiske revolusjonen

Kvanteberegning er fremtiden, mener OsloMet-student Maryam Lotfigolian. Hun har ingen planer om å la kvanterevolusjonen, som hun er sikker på vil komme, gå fra seg.

De tre teknologistudentene i et spesialklasserom med spesialverktøy og -maskiner.
– Spennende å jobbe i skjæringspunktet mellom helse og teknologi

Et framtidsrettet studium, få studenter og godt samarbeid gjør at masterstudentene Håkon Dahle, Elias Kvamme og Sindre Lilleseth trives veldig godt med spesialisering innen medisinsk teknologi.

Pierre står på Campus Pilestredet. Han smiler og har hendene i siden.
Bør jeg ta en master?

Møt fem av våre studenter som deler sine tanker rundt det å ta en master.