For høyt kolesterol kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Hva kan hver enkelt gjøre for å få lavere kolesterol?
En gruppe forskere fra fakultet for helsevitenskap ved OsloMet, UiO, Nofima og Mills AS har nylig gjennomført en studie som viser at det å bytte fra mettet til umettet fett kan gi merkbart lavere kolesterol etter bare tre dager.
– Overrasket over resultatene
– Vi ble overrasket over at endringene på kolesterolet var så store, og at de skjedde så raskt. Dette viser hvor stor betydning valg av fett-typer har på kroppen, sier førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet.
Forskerne lot unge, friske testpersoner spise to muffinser hver dag. Den ene gruppen spiste muffinser bakt med margarin med mettet fett (Bremykt), mens den andre gruppen spiste muffins bakt med margarin med umettet fett (Vita Hjertego’).
I tillegg skulle de få i seg 20 gram av samme fett-type på annen måte, for eksempel på brødskiva eller i matlaging. Alle deltagerne byttet fett-type i løpet av testperioden.
Endring etter kun tre dager
Resultatene viser at testpersonene i gjennomsnitt fikk åtte prosent lavere kolesterol etter kun tre dager med margarin med umettet fett.
– At vi klarer å fange opp denne muligheten for reduksjon på så kort tid hos unge, friske mennesker, er oppsiktsvekkende og veldig positivt. Det er godt kjent at fett-type påvirker kolesterolet, men ikke at det skjer så raskt, sier Telle-Hansen.
Ugunstig å ha høyt kolesterol over lang tid
Hun påpeker at det er ugunstig å gå med høyt kolesterol over lang tid.
– Hvis man går med høyt kolesterol over lang tid gir det større fare for hjerte- og karsykdommer. Det er derfor viktig å følge med på utviklingen, selv hos yngre mennesker.
Ingen effekt på blodsukkeret
Forskerne skulle egentlig undersøke hvordan blodsukkeret blir påvirket av å erstatte mettet fett med umettet fett, men endringene hadde ikke stor effekt på blodsukkeret.
– Derimot ga det stort utslag på kolesterolet. Vanligvis snakker vi om at effekt oppnås etter noen ukers periode med kostholdsendringer, men her var det endring kun på få dager, sier Telle-Hansen.
Det er godt kjent at fett-type påvirker kolesterolet, men ikke at det skjer så raskt.– Vibeke Telle-Hansen
De overraskende resultatene kom nylig på trykk i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Nutrition.
I tråd med tidligere studier
Resultatene i denne studien er i tråd med tidligere dokumentert effekt av umettet versus mettet fett på kolesterolet.
– Studien har få deltagere, men et robust design. Deltagerne fikk for eksempel alt fettet de skulle spise fra oss, og ingen visste når de fikk mettet og når de fikk umettet fett, sier Telle-Hansen.
Referanse
Gaundal, L., Myhrstad, M., Leder, L., Byfuglien, M., Gjøvaag, T., Rud, I., . . . Telle-Hansen, V (2020). Beneficial effect on serum cholesterol levels, but not glycaemic regulation, after replacing SFA with PUFA for three days: A randomised crossover trial. British Journal of Nutrition, 1-29.