Målet med AGOPOL er å fremme kunnskap om hvordan fremskritt innen kunstig intelligens former politiarbeid i forskjellige kulturelle, politiske, juridiske og økonomiske sammenhenger.
Både nasjonalt og internasjonalt ser vi at politiet slutter opp om bruken av kunstig intelligens (AI) som beslutningsverktøy for å forebygge kriminalitet og uorden. Bruken av digital teknologi og den voksende rollen til private sikkerhetsselskaper, teknologiselskaper og konsulentselskaper, bidrar til å endre politiet og hvordan vi sikrer sosial orden og sikkerhet, håndhever lov og forhindrer og etterforsker kriminalitet. Vi vet lite om hvordan disse grunnleggende endringene påvirker politiets kulturer.
For å bøte på dette kunnskapshullet, samler AGOPOL et team på 15 forskere fra kultur- og områdestudier, antropologi, kriminologi, sosiologi, historie, litteratur og jus.
Prosjektet baserer seg på kvalitativ og etnografisk forskning om politiarbeid i Norge, Russland, India, Brasil og Sør-Afrika. Prosjektet skal utvikle en komparativ tverrkulturell analyse av politiarbeid som et globalt digitalisert prosjekt. Endringer i politikulturer vil analyseres i lys av hvordan sikkerhetsspørsmål knyttes sammen med nye måter å bruke data på, og i økende grad selges som en vare på markedet.
Vi undersøker hvordan algoritmisk styring påvirker samfunnet og samhandling mellom politi og publikum. Dette innebærer å analysere uintenderte konsekvenser, endringer i kunnskapskulturer, hvorvidt det bidrar til skjevheter politikontroll, og hvordan det påvirker legitimitet og tillit i samfunnet.
Les mer om delprosjektet: Musikkens politiske kraft under presidentvalgkamper: Brasil 2018–2022.
Samarbeidspartnere
- Institutt for forsvarsstudier
- Universidade Federal Fluminense
- Universitet i Bergen
- Universitetet i Oslo
- Jawaharlal Nehru University
- Mykolas Romeris University
- Universität Heidelberg
- Universiteit Utrecht
- College of International and Public Relations Prague
- OsloMet/NOVA