English version

Barn i enetiltak og rustiltak i barnevernet

Studien skal undersøke hvordan enetiltak og rustiltak fungerer for ungdom, hvilket tilbud som gis i tiltakene, om tiltakene er forsvarlige, og om de unges rettsikkerhet blir ivaretatt.

Enetiltak innebærer at barn/ungdom plasseres alene sammen med en eller flere miljøarbeidere i egen bolig for en gitt periode. De som plasseres i enetiltak, er under omsorg fra barnevernet og anses å ha så store og komplekse behov at det ikke er tilrådelig at de bor sammen med andre barn/unge på institusjon.

Per i dag foreligger det begrenset kunnskap om hvilke barn og unge som plasseres i enetiltak, og hvem tiltaket er egnet for, hvordan tiltakene er organisert, hvilke tilbud de unge får, og om deres rettsikkerhet er tilstrekkelig ivaretatt. Studiens mål å fremskaffe slik kunnskap. Studien skal også undersøke hvordan rustiltak for ungdom med rusproblemer fungerer. Prosjektet skal blant annet belyse om dagens praksis er forsvarlig og i tråd med gjeldende regelverk, og vurdere om tiltaket gir ønskede resultater. 

Flere metoder brukes for å besvare spørsmålene: 

  1. surveyundersøkelser til lederer og ansatte ved institusjoner, og til beboere i henholdsvis enetiltak og rustiltak 
  2. feltbesøk og intervjuer på 20 enetiltak og 6 rustiltak. Vi skal intervjue ledere, ansatte, beboere og et utvalg foresatte 
  3. intervju med samarbeidspartnere (barnevern, Bufetat, leger, lærere og andre som er involvert i oppfølgingen av de unge under institusjonsoppholdet) 
  4. dokumentanalyse 
  5. foreliggende statistikk over tvangsvedtak 

Studien er relevant for de myndighetene som utarbeider regelverk og som skal påse at barns rettssikkerhet ivaretas i henhold til lover og forskrifter. Fordi det foreligger lite kunnskap om disse tiltakene og hvordan de fungerer, er studien også av en bredere allmenn interesse. 

Prosjektdeltakere

Laster inn ...

 

Samarbeidspartnere

  • Arbeidsforskningsinstituttet AFI, OsloMet
  • Institutt for sosialfag, Fakultet for samfunnsvitenskap, OsloMet
  • Høgskolen i Østfold

Publikasjoner

Aktuelt fra prosjektet

Ungdom ruller sigarett
Kan ungdom komme seg ut av alvorlige rusproblemer hvis behandlingen er frivillig?

Ansatte på rusinstitusjoner for ungdom er pålagt å bruke mindre tvang, og ungdom skal få ta flere frivillige valg i behandlingen. Det kan gjøre det vanskeligere for mange å bli rusfrie.