Hvordan har flere tiår med offentlige tiltak for å bekjempe virkningene av tørke samhandlet med politikk og lokal styring i Nordøst-Brasil?
Om prosjektet
Foreløpige kvantitative tyder på at store og vedvarende føderale anti-tørke tiltak har bedret levekårene for lokalbefolkningen på en svært heterogen måte. Mens noen mottakerkommuner har klart å betraktelig forbedre sine indikatorer i forhold til ikke-mottakerkommuner, har andre mislykkes fullstendig. Slik resultater reiser spørsmål om hvorvidt det er kjennetegn ved disse kommunene som kan forklare hvorfor noen av dem gjør det bedre enn andre, spesielt i en region i Brasil som blir beskrevet som historisk plaget av klientelisme.
For å forstå sammenhengen mellom ekstremvær-relatert bistand og lokalpolitikk, vil vi bruke et spekter av metoder:
- Et naturlig eksperiment som gir oss muligheten til å sammenligne ellers like kommuner som har tilfeldig fått vesentlig forskjellige mengder offentlig støtte for å håndtere virkningene av tørke
- Undersøkelser og innebygde eksperimenter for å måle utbredelsen av klientelisme, politisk manipulering av tørkerelatert bistand, og andre aspekter av lokalt styresett
- Sammenligninger mellom utvalgte kommuner for å bedre forstå mekanismene bak ulikheten i resultater
Til sammen vil denne kunnskapen hjelpe oss med å svare på viktige spørsmål knyttet til hvordan bistanden generelt samhandler med politisk og institusjonell dynamikk på lokalt nivå. Utover den allmennkunnskap om at institusjoner spiller en viktig rolle, har vi som mål å forstå i hvilket omfang forhold og mekanismer bidrar til at bistand spiller en positiv i stedet for en negativ rolle i utviklingen og konsolidering av demokratiske institusjoner på lokalt nivå.