Dette forskningsprosjektet skal ta i bruk ulike metoder for å utvikle ny kunnskap om hvordan små og mellomstore bedrifter (SMB) i Norge og Nederland kan lykkes med å bidra til varig arbeidsinkludering for utsatte grupper.
Med utsatte grupper henviser vi til personer som sliter med å skaffe eller beholde en jobb på grunn av psykiske, kognitive, sosiale, fysiske eller andre funksjonshemninger.
Prosjektet må ses i sammenheng med dagens aktive arbeidsmarkedspolitikk, som tar sikte på å engasjere arbeidsgivere og arbeidsplasser til å ta mer ansvar for inkludering av utsatte grupper i arbeidsmarkedet.
Til tross for en fremvoksende litteratur om arbeidsgiveres rolle i aktiv arbeidsmarkedspolitikk, mangler det kunnskap om lokale organisatoriske, HRM og arbeidsplassrelaterte faktorer som kan bidra til varig sysselsetting av utsatte grupper.
Særlig mangler det kunnskap om små og mellomstore bedrifter. Disse er svært utbredte og bidrar til betydelige andeler av sysselsettingen, men kan ofte mangle ressurser og kompetanse til inkluderingsinnsats.
Dette prosjektet tar utgangspunkt i antakelsen om at det er et betydelig sosialt og økonomisk potensial i å skaffe kunnskap om hvordan små og mellomstore bedrifter kan bidra i inkluderingsinnsatsen av utsatte grupper.
Mål
Prosjektet tar sikte på å produsere ny og relevant kunnskap for små og mellomstore bedrifter, tjeneste- og utdanningsleverandører og beslutningstakere om
- vellykket inkluderingspraksis i små og mellomstore bedrifter,
- offentlige/private tjenester som i større grad imøtekommer arbeidsgiveres og arbeidssøkeres behov,
- og den rollen nasjonal politikk spiller for å fremme inkluderingsinnsats i små og mellomstore bedrifter.
Metode
Prosjektet vil gjennomføres som en komparativ flermetodestudie i Norge og Nederland, hvis regjeringer i avtale med partene i arbeidslivet har igangsatt betydelige, men forskjellige, tiltak for å mobilisere arbeidsgivere til inkluderingsinnsats.
Om prosjektgruppen
Deltakerne i prosjektet er fra Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet, Utrecht University, Nederland og TIAS School for Business and Society, Nederland.
Sammen med eksperter fra Norge, Nederland, Storbritannia og Danmark i det rådgivende styret har prosjektgruppen ekspertise på følgende:
- Arbeidsgiveratferd,
- HRM og organisasjonsatferd
- Statistisk modellering
- Offentlige og private tjenester knyttet til arbeidsinkludering
- Sammenlignende arbeidsmarkedspolitiske metoder
Prosjektdeltakere
Rådgivende styre
Paul Boselie, professor, Utrecht University School of Governance
Jo Ingold, associate professor, Leeds University Business School
Flemming Larsen, professor, Aalborg universitet
Tone Alm Andreassen, professor, OsloMets Senter for Profesjonsforskning