Det europeiske prosjektet Food2Gather undersøker hvilken rolle mat spiller i å skape det offentlige rom.
Det europeiske prosjektet Food2Gather undersøker hvilken rolle mat spiller i å skape det offentlige rom. Mat skaper muligheter for kommunikasjon og forhold mellom steder og befolkningene som bor der: det såkalte vertssamfunnet, samt flyktninger, fordrevne befolkninger, nykommere, osv. Prosjektet handler dermed om å skape forhold for å leve sammen.
Vår forskning bygger på samspillet av to variabler: Matkultur og migrasjon –gjennom konseptet foodscapes – forstått som offentlige rom vevet sammen i matrelatert praksis, inkludert de fysiske, sosiale og institusjonelle landskapene matvarer er en del av. Gjennom ulike, men komplementære casestudier i seks europeiske land (Belgia, Italia, Frankrike, Nederland, Norge og Tyskland), benytter dette prosjektet foodscape som et dynamisk verktøy for å undersøke og legge til rette alle sosiale sammenhenger der folk, sted eller ting kommuniserer med hverandre og etablerer relasjoner gjennom mat.
Forventede resultater avslører "et Europa i forandring", og foreslår god praksis knyttet til forbruk, produksjon, distribusjon og deling av mat på offentlige steder som fremmer former for sosialitet og inkludering, for til slutt å synliggjøre retningslinjer for gjestfrihetsmodeller.
Les mer om Food2Gather-prosjektet på nettsiden til finansiøren HERA-net.
Prosjektdeltakere
Publikasjoner
Gun Roos m.fl.: FOOD2GATHER: What is migrants’ food all about in Europe? A media discourse analysis through the lens of controversies (oda.oslomet.no). SIFO project note 3-2021
Rick Dolphijn og Virginie Amilien: FOOD2GATHER – Negotiating Foodscapes: An Introduction. SIFO project note 2-2020