English version

Kartlegging av rus i Barne- og familieetaten i Oslo kommune

Målet med prosjektet er å utvikle kunnskap om barnevernsinstitusjoner institusjonelle praksis når det gjelder rusproblematikk og å jobbe forsvarlig med å forebygge rus blant ungdommene som bor i institusjoner.

Hovedproblemstilling for prosjektet er: Hvilket omfang har rusbruken ved Barne- og familieetatens institusjoner og hvordan håndteres denne bruken når den avdekkes?

Funnene fra de ulike prosjektet vil danne grunnlaget for videreutviklingen av det rusforebyggende arbeidet ved institusjonene. Oppdragsprosjektet vil utvikle kunnskap og anbefalinger til forebyggende arbeid og tiltak med rusutfordringer på barnevernsinstitusjoner.

Anbefalingene i rapporten vil utarbeides med tanke på utfordringer som er særlig sentralt i en storby kontekst og anbefale beste praksis i arbeid med rusrelaterte utfordringer for unge som bor i BFE-institusjoner i Oslo kommune.

Mer om prosjektet

Vi har valgt å dele oppdragsforståelsen inn i tre deler og fremgangsmåter som kort kan skisseres på følgende måte:

Del 1

I del 1 er hensikten å kartlegge omfanget av rus, type rusmiddel og rusforløp blant barn og ungdom på barnevernsinstitusjoner. Fremgangsmåtene i denne delen er: 

  • Kartleggingsverktøy: anonym spørreundersøkelse til ungdom med tilpassede og kvalitetssikrede spørsmål for unge respondenter. Spørsmål om rusmidler (holdninger, bruk), fornøydhet med livet, tanker om fremtiden, selvbilde m.m.
  • Registerdata: barnevernsdata fra bydelenes fagsystemer (1994-2022) med bl.a grunnlag for plassering, rusrelaterte opplysninger (problematikk, lovbrudd) registrert av bydelen før og etter opphold på institusjon, koblet til andre registre (utdanning, inntekt, arbeid, trygd, kriminalitet)
  • Dokumentanalyse: systemdokumenter med anonymisert informasjon fra henvisning, inntaksvurdering og forløp gjennom institusjonsoppholdet

Del 2

I del 2 er hensikten å utforske institusjonell praksis av hvordan institusjonene jobber med avdekking og forebygging av rus, samt hvilken effekt dette arbeidet har i BFE institusjonene. Fremgangsmåten er individuelle intervjuer av ungdommer, ansatte og ledere. 

  • Målet er å få innsikt om institusjonens arbeid med forebygging, avdekking og håndtering av rus og rusproblematikk
  • Ungdom, ansatte, ledere og samarbeidspartnere inviteres til å delta i individuelle intervjuer

Del 3

I del 3 er hensikten å undersøke erfaringer fra andre land med sikte på beste praksis når det gjelder institusjonelle praksiser med rusutfordringer relatert til barn og unge. Fremgangsmåten er dokumentanalyser. 

  • Målet er å få kunnskap om virksomme praksiser for å forebygge, avdekke og håndtere rusutfordringer på barnevernsinstitusjoner
  • Kartlegging og analyse av dokumenter og erfaringer fra land i Norden (vitenskapelige publikasjoner, offentlige styringsdokumenter, rapporter, o.l.)
  • Hvilken nytte har de ulike tilnærmingene med tanke på utfordringer knyttet til rus?
  • Hvilke perspektiver på rus dominerer forståelsen på institusjoner og hvordan kommer dette til uttrykk i arbeidet med rusutfordringer?
  • Hvilke forutsetninger må institusjonene ha for å etablere beste praksis i arbeid med rusrelaterte utfordringer?

Prosjektdeltakere

Laster inn ...