Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat.
Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat. Målet er å styrke lokal økonomisk utvikling og spesielt landbruket og fiskeriene, samt hvordan nye perspektiver og etableringen av nye kvalitetsmarkeder kan fremme utvikling av lokale næringskjeder.
#STRENGTH2FOOD: Food quality for sustainability and health
Prosjektdeltakere
Publikasjoner og formidling
Faktaark
Strength2Food-prosjektet har laget fire faktaark tilpasset et norsk publikum. Last ned faktaarkene her!
Podkast
Lytt til forskerne i prosjektet! Podkastene finner du på OsloMets kanal Viten og snakkis, eller der du lytter til podkast.
- Forskning på bærekraftig mat del 1 (vitenogsnakkis.oslomet.no). Hva menes med bærekraft? Hva er egentlig kortreist mat, og hvorfor er den bærekraftig? Programvert Julie tar en prat med Gunnar Vittersø.
- Forskning på bærekraftig mat del 2 (vitenogsnakkis.oslomet.no). Hva er kvalitetsmerking av mat? Hvordan bør man forbedre merkingen, slik at forbrukere vet hva de betyr? Julie prater med Gunnar Vittersø og Virginie Amilien.
- Forskning på bærekraftig mat del 3 (vitenogsnakkis.oslomet.no). Programvert Julie er til stede med lydopptakeren på seminaret 15. november, og snakker med noen av deltakerne.
Prosjektrapporter
Virginie Amilien, Kjersti Lassen, Gun Roos, Hanne Torjusen og Gunnar Vittersø (red.): Lofoten som bærekraftig matdestinasjon. Innblikk fra et seminar og en rundtur. SIFO-notat nr. 2-2024
Vittersø, G., Borgen, S.O, Majewski, E., Malak-Rawlikowska, A., Tocco, B.: Strategic Guide. Short Food Supply Chains (SFSCs). Project Deliverable 10.4, Strength2Food 2021.
Malak-Rawlikowska A., Majewski E., Wąs A., Gołaś M., Kłoczko-Gajewska A. Borgen SO, Coppola E., Csillag P., Duboys de Labarre M., Freeman R., Gentili R., Gorton M., Hoàng V., Kuraj S., Lecoeur JL., Mai N., Menozzi D., Nguyễn A., Saidi M., Tocco B., Torjusen H., Török Á., Veneziani M., Vittersø G., Wavresky, P. (2019). Kvantitativ vurdering av økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft av korte matforsyningskjeder og innvirkning på landlige territorier. Prosjektrapport, Strength2Food, 2019.
Vittersø, G; Torjusen, H; Laitala, KM; Arfini, F; Biasini, B; Coppola, E; Csillag, P; Donati, M; Duboys de Labarre, M; Gentili, R. Kvalitativ vurdering av motivasjoner, praksis og organisasjonsutvikling av korte matforsyningskjeder. Prosjektrapport, Strength2Food 2018.
Alle rapporter og strategiguider er tilgjengelig på prosjektsiden (strength2food.eu).
Annen litteratur i prosjektet
Amilien et al. (2022): European food quality schemes in everyday food consumption: An exploration of sayings and doings through pragmatic regimes of engagement. Journal of Rural Studies Vol 25. DOI: 0.1016/j.jrurstud.2022.09.009
Malak- Rawlikowska, A., Majewski, E., Wąs, A., Borgen, SO, Csillag, P., Donati, M., Freeman, R., Lecoeur, JL., Mancini, MC, Nguyen, A., Saidi, Tocco, B., M., Török, Á., Veneziani, M., Hoàng, V., Vittersø, G., Wavresky, P. (2019). Measuring the Economic, Environmental and Social Sustainability of Short Food Supply Chains, Sustainability, 11(15), 4004. DOI: 10.3390/su11154004.
Majewski, E., Komerska, A., Kwiatkowski, J., Malak -Rawlikowska, A., Wąs, A., Sulewski, P., Gołaś, M., Pogodzińska, K., Lecoeur, JL, Tocco, B., Török, Á, Donati, M., Vittersø, G. (2020). Er korte matforsyningskjeder mer miljømessig bærekraftige enn lange kjeder? En livssyklusvurdering (LCA) av økoeffektiviteten til næringskjeder i utvalgte EU-land, Energies, 13(18), 4853. DOI: 10.3390/en13184853.
Vittersø, G., Torjusen, H., Laitala, K., Tocco, B., Biasini, B., Csillag, P., Duboys de Labarre, M., Lecoeur, JL., Maj, A., Majewski, E., Malak- Rawlikowska, A., Menozzi, D., Török, Á., Wavresky, P. (2019). Short Food Supply Chains and their Contributions to Sustainability: Views among Participants in 12 European Cases, Sustainability, 11(17), 4800. DOI: 10.3390/su11174800.
Alle referanser er tilgjengelige på prosjektsiden (strength2food.eu).
Presseoppslag
- Om «Det store blå», fisk og kultur i Sandefjord. Debattinnlegg av Virginie Amilien og Gunnar Vittersø i Sandefjord Blad 26. mars 2019.
- SIFO-forsker Gunnar Vittersø om dialogmøte i Sandefjord om sjømat og kultur. NRK P1 Vestfoldsendinga 26. mars 2019.