Ansvarlig digitalisering er viktig for å sikre at teknologi utvikles på en måte som fremmer menneskers velferd og er til samfunnets beste.
Det er flere hensyn som må balanseres og avveies; teknologiske, økonomiske, sosiale, sikkerhetspolitiske og miljømessige. Ikke minst reiser satsingen på kunstige intelligens i offentlig sektor i Norge nye forskningsspørsmål og -behov.
Velkommen til en konferanse om ansvarlig digitalisering, KI og datafisering. På konferansen presenterer vitenskapelige ansatte fra alle sentre og fakulteter ved OsloMet forskningen sin.
Halvdagskonferansen arrangeres av Forskningssenter for digitalisering, kultur og samfunn (CEDIC), ved OsloMet. CEDIC er utpekt som et fremragende forskningsmiljø ved OsloMet.
Program
Kl. 12:00–13:00
Velkommen v/ Marit Haldar og Rune Halvorsen
- Halla Bjørk Holmarsdottir, Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier: «Digital barndom»
- Lars Roar Fløyland, Velferdsforskningsinstituttet NOVA: «Seksualitet og seksuell risiko blant ungdom i en digital tidsalder»
- Erik Børve Rasmussen, Fakultet for samfunnsvitenskap: «Bo lenger hjemme med sosial velferdsteknologi»
- Britt Elin Øiestad, Fakultet for helsevitenskap: «Bruk av KI i helsevesenet; eksempler fra forskning og behandling av muskelskjelettlidelser»
Kl. 13:00–14:00
- Christin Thea Wathne, Arbeidsforskningsinstituttet: «Datafisering som kunnskapsutvikling»
- Yuri Kasahara, By- og regionsforskningsinstituttet: «Ansvarlig bruk av digitale metoder»
- Mikko Laamanen, Forburksforskningsinstituttet: «Teoretisering av sosiale bevegelser i den
digitale tidsalderen» - Rebecca Schmidt, Handelshøyskolen: «Private aktørers rolle i EUs regulatoriske rammeverk for KI»
Kl. 14:00–14:30
Pause
Kl. 14.30–16:00
- Håvard Helland, Senter for profesjonsforskning: «Automatiseringsteknologier og det meningsfulle arbeidets fremtid»
- Katriina Byström, Fakultetet for samfunnsvitenskap: «Kontorer uten mennesker Rollen til digitaliserte informasjonsutøvere i endring av arbeidslivet»
- Kristin Skare Orgeret, Fakultetet for samfunnsvitenskap: «Digitale dilemmaer: dekoding av digitale medier i afrikanske konflikter»
- Tale Skjølsvik, Fakultet for teknologi, kunst og design: «Å lede ansvarlig digitalisering: Hva skal til og hvordan?»
Kl. 16.00–16:15
Pause
Kl. 16:15–17:00
«Universitetenes rolle i å fremme ansvarlig digitalisering»
Tanja Storsul, prorektor for forskning og utvikling ved OsloMet
Flere navn annonseres senere
Fra kl. 17:00
Mingling og lett servering
Om innlederne og paneldeltakerne
- Halla Bjørk Holmarsdottir er professor ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning. Holmarsdottir er prosjektleder for «DigiGen – Hvordan påvirker digitaliseringen barn og unges liv».
- Lars Roar Fløyland er forsker II ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA og prosjektleder for «Seksualitet og seksuell risiko blant ungdom i en digital tidsalder» (DIGISEX).
- Erik Børve Rasmussen er professor i sosiologi ved Institutt for sosialfag og forskningsleder i forsknings- og innovasjonsprosjektet «Bo lenger hjemme med sosial velferdsteknologi» (BoVEL).
- Britt Elin Øiestad er professor ved Institutt for rehabiliteringsvitenskap og helseteknologi og har vært prosjektdeltager i «Kunstig intelligens mot rygg- og nakkeplager».
- Christin Thea Wathne er forsker I ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og prosjektleder for «Algoritmisk styring og kulturer av politiarbeid: sammenlignende perspektiver fra Norge, India, Brasil, Russland og Sør-Afrika» (AGOPOL).
- Yuri Kasahara er forsker II ved By- og regionsforskningsinstituttet (NIBR). Kasahara har benyttet datavitenskapsmetoder og maskinlæring i prosjekter som analyserer store mengder tekstdata, blant annet i prosjektet «Kartlegging av omfanget av hatefulle ytringer om muslimer på norske sosiale medier».
- Mikko Laamanen er forsker I ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) og forskningsgruppeleder for Teknologi og bærekraft.
- Rebecca Schmidt er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen og medlem av forskningsgruppa Offentlig administrasjon og styring. Schmidt undersøker samspillet mellom offentlig regulering (spesielt EU-nivå) av roboter og AI-systemer med privatutviklede reguleringsregimer.
- Håvard Helland er professor i sosiologi ved Senter for profesjonsforskning (SPS) og arbeidspakkeleder i «Automatiseringsteknologier og det meningsfulle arbeidets fremtid» (AUTOMA).
- Katriina Byström er professor ved Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag og prosjektleder for «Peopleless offices – Informasjonens rolle og flyten i den digitale arbeidsplassen».
- Kristin Skare Orgeret er professor ved Institutt for journalistikk og mediefag og prosjektleder for «Decoding digital media in African regions of conflict» (DDMAC).
- Tale Skjølsvik jobber som professor ved Institutt for Informasjonsteknologi og forsker blant annet på ledelse i en digital kontekst og digitale forretningsmodeller. Hun har vært prosjektdeltager i EQUALS-EU, som undersøkte hvordan flere kvinner kan få tilgang til teknologi, digitale ferdigheter og lederstillinger.
- Tanja Storsul er prorektor for forskning og utvikling. Tidligere har hun forsket på teknologi og samfunn, mediepolitikk, og hvordan digitalisering påvirker mediemarkedene.
- Rune Halvorsen er professor i sosialpolitikk ved Institutt for sosialfag og co-leder for forskningssenteret CEDIC.
- Marit Haldar er professor i sosiologi ved Institutt for sosialfag og co-leder for forskningssenteret CEDIC.
Om CEDIC
Senter for digitalisering, kultur og samfunn (CEDIC) leverer ny kunnskap om hvordan digitalisering formes av og former kultur og samfunn. CEDIC har tilknyttet forskere som arbeider med digitalisering i arbeidslivet, velferdsstaten, forbruk, sosiale bevegelser og familien.
Senteret er vertskap for Den norske forskerskolen om digitalisering, kultur og samfunn (DIGIT). Et overordnet spørsmål inkluderer hva som skal til for å sikre ansvarlig digitalisering.
CEDIC har et bredt nettverk av samarbeidspartnere i næringslivet, offentlig sektor og det organiserte sivilsamfunnet.
CEDIC Talks er en møteplass for kunnskaps- og ideutvikling i samspill mellom universitetet, offentlig og privat sektor. Senteret ledes av sosiologene Marit Haldar og Rune Halvorsen ved Institutt for sosialfag, OsloMet.