Fjernstyrt omsorg og hjemmesykehus: Er vi radikalt innovative nok?

Press på helse- og omsorgstjenestene våre gjør at dagens organisering ikke er bærekraftig på sikt. Kan helseteknologi, kunstig intelligens, eller å endre lokalsamfunnene og bostedene våre være en løsning?

Et økende press på helse- og omsorgstjenestene våre i årene som kommer gjør at dagens organisering av tjenestene ikke er bærekraftig på sikt. Nasjonale myndigheter ønsker derfor at flere skal motta spesialisthelsetjenester der de bor, i såkalte hjemmesykehus, og det forventes at eldre innbyggere skal bo lengst mulig hjemme. 

Dette innebærer at kommuner og innbyggere selv må ta et større ansvar for egen helse og alderdom. Én av løsningene for å få til dette er å bruke mer helseteknologi og kunstig intelligens, en annen er å endre lokalsamfunnene og bostedene våre litt etter litt eller radikalt. Men hvordan få til dette i et godt samspill som sikrer god helse for flest mulig? 

CEDIC Talks inviterer til debattseminar 30. januar. Hit kommer representanter fra kommuner, sykehus, næringsliv, konsulentbransjen og akademia, som alle jobber med å utforske, utvikle og innovere helsesektoren. 

Forskningsdirektør i DNV, Astrid Rusås Kristoffersen, ønsker velkommen. Det blir også et kunstnerisk innslag med Klokkeklovnene, en ideell forening som klovner og sprer glede for beboere på sykehjem.

Program

Korte innlegg

  • Bærekraftige helsetjenester. Hva er utfordringsbildet for kommunene? Trude Hartviksen er forskningssjef i Vestvågøy kommune. Hun er ergoterapeut og har doktorgrad i profesjonspraksis. Linda Mari Tahir er enhetsleder for hjemmetjenesten i Bydel Søndre Nordstrand. Hun har flere års erfaring som leder i helsetjenesten og som psykiatrisk sykepleier.
  • Tillit i endringstid for helsetjenester. Hva er utfordringene og hvordan kan de imøtekommes? Sharmini Alagaratnam er leder for Det Norske Veritas sitt Healthcare research programme, som jobber med å løse utfordringer knyttet til datadeling, infrastruktur, juridiske krav og tillit ved bruk av digitale teknologier i helsesektoren. Hun er også leder for Polyteknisk Forening Helse, som er en møteplass for tverrfaglig debatt og diskusjon om helsesektoren og digitalisering, samfunnssikkerhet, bærekraft og samfunnsøkonomi. 
  • Hvordan sikre forsvarlig kommunikasjon mellom sykehus og hjem? Vidar Brein Karlsen er direktør for samfunnskontakt i Norsk helsenett. Han har bred politisk erfaring, og var i flere år statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet i Solberg-regjeringen. Etter det har han jobbet som direktør for myndighetskontakt og kommunikasjon i teleselskapet Huawei.
  • Kompetanse- og kunnskapsoverføring via helseteknologi. Kristil Håland er gründer og daglig leder av Jodacare, som er en plattform for samhandling mellom helsepersonell og pårørende. I innlegget sitt vil hun snakke om teknologi i bruk i hjemmet og hvordan det letter trykket i helsetjenesten.
  • Kan maskiner læres opp til å gi omsorg? Muligheter og barrierer for bruk av teknologi i utvikling av fremtidens helsetjenester. Margrethe Kristiansen er prosjektleder i konsulentselskapet WSP. Hun jobber i WSPs Tromsø-kontor, hvor hun bistår flere nordlige kommuner med å styrke og utvikle en mer bærekraftig helse- og omsorgstjeneste. 
  • Forutsetninger for trygg aldring i eget hjem. Heidi Gautun er Forsker I ved NOVA, seksjon for aldersforskning og boligstudier, OsloMet. Forskningen hennes omfatter blant annet familieomsorg til eldre og samhandling mellom kommuner og sykehus om helse- og omsorgstjenester til eldre.

Refleksjon og debatt

Innlederne deltar i et refleksjons- og debattpanel hvor det overordnede spørsmålet er: Hvordan få til et sikkert, forsvarlig, tillitsfullt og bærekraftig helsevesen framover?

Paneldebatten ledes av:

  • Eivind Engebretsen: Engebretsen er professor i tverrfaglig helsefag ved Universitetet i Oslo. Han er også leder for Enhet for bærekraftig helse (SUSTAINIT) ved det medisinske fakultet, som er en kunnskapsklynge med mål om å fremme tverrfaglige tilnærminger til bærekraftig helseforskning og utdanning.
  • Marit Haldar: Haldar er professor i sosiologi ved Institutt for sosialfag på OsloMet. Hun er også leder av forskningssenteret CEDIC, et tverrfaglig senter som forsker på hvordan digitalisering av velferd og den nasjonale forskerskolen DIGIT om digitalisering, kultur og samfunn.

Vi inviterer etter hvert publikum til å bli med i diskusjonen og håper flere har tid til å mingle litt etterpå.

Kontakt

Laster inn ...