Tegnspråklige i Oslo opplever ikke at de får likeverdige offentlige tjenester. Mangelen på kunnskap om norsk tegnspråk blant profesjonsutøvere og i profesjonsutdanningene utgjør en utfordring for både innbyggerne og profesjonsutøverne. Det finnes enkelte tilbud på norsk tegnspråk, men disse er fragmenterte, lite effektive og lite bærekraftige.
Vi ønsker å styrke tegnspråklige ressursmiljøer
Seksjon for tegnspråk og tolking ved Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning ved OsloMet, OsloMet Holmlia og Norges Døveforbund Oslo har startet en dialog der målet er å styrke tegnspråklige ressursmiljøer og det offentlige tjenestetilbudet til tegnspråklige i Oslo kommune. Et mål er å gjøre tjenestene mer effektive, samtidig som kvaliteten økes.
Vi vil med dette invitere til et møte om behovet for, og mulighetene knyttet til økt samordning av Oslo kommunes tjenester til sine tegnspråklige innbyggere, og håper dette blir et springbrett for videre dialog.
Behov for økt kunnskap
Denne dialogen springer blant annet ut fra en erkjennelse av at det er behov for økt kunnskap om norsk tegnspråk blant profesjonsutøvere og i profesjonsutdanningene. Mangelen på kunnskap om og koordinert samarbeid om norsk tegnspråk i Oslo kommune bryter også med det ansvaret Språkloven pålegger det offentlige for å verne og fremme norsk tegnspråk (Språkloven §7).
NOU 2023:20 Tegnspråk for livet peker på et stort behov for å samle tegnspråklige ressurser. OsloMet skal utdanne profesjonsutøvere som skal løse samfunnets utfordringer, men for at dette skal være mulig, må vi også bygge kunnskap.
Påmelding
Seminaret er åpent for alle interesserte, så ta gjerne med en kollega, eller tips andre om seminaret. Av hensyn til matservering, ber vi om påmelding innen tirsdag 3. desember via lenka lenger opp på denne siden.
Program
09.00-09.20: Velkomst ved Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning, OsloMet, Utdanningsetaten i Oslo kommune og professor Hilde Haualand.
09.20-10.00: Dr. Peter Hauser, Deaf Health Lab, Rochester Institute of Technology (rit.edu): “Deaf Adults’ Physical and Mental Health: Need for Specialized Service Providers”.
10.00-10.40: Dr Katherine Rogers, Social Research on Deaf People (SORD), Manchester university (manchester.ac.uk) "The Health of Deaf people: Evidence of the inequalities and the way forward".
Pause.
11.00-11.30: Marita Løkken, stipendiat, OsloMet. "Døve kvinners møte med barselsomsorgen". Les mer om forskningen: Marita er sykepleier og døv – nå har hun forsket på døve mødre (sykepleien.no).
11.30-11.45: Norges Døveforbund – Oslo presenterer medlemserfaringer fra møter med offentlige tjenester i Oslo kommune.
12.00-12.45: Enkel servering, kaffe og spørsmål/samtale om utfordringer og muligheter for å levere offentlige tjenester på tegnspråk.
12.45-13.00: Avslutning og oppsummering. Veien videre.