Det siste året har vært det dødeligste for journalister noen sinne. Men også utenfor konfliktsonene er pressefriheten under angrep.
KI-produsert informasjon, propaganda og feilinformasjon, «alternative fakta» og autoritære ledere som aktivt motarbeider pressens frihet og journalisters arbeidsvilkår, preger stadig flere land.
Norge ligger øverst på pressefrihetsindeksen. Hva slags ansvar gir det oss?
Program
Velkommen
Christen Krogh, rektor ved OsloMet, ønsker velkommen.
Innledning
Journalist Simen Ekern innleder om pressefrihetens kår i Europa.
Panelsamtale
Hva kan vi gjøre for å stanse angrepene på pressefrihet der vi møter dem i vår hverdag?
Paneldeltakere:
- Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund
- Kristin Skare Orgeret, professor ved institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet
- Kyrre Lekve, direktør for Institutt for Samfunnsforskning og leder av UNESCO-kommisjonen
- Simen Ekern, utenrikskommentator i Dagens Næringsliv og NRKs Europa-korrespondent fra 2020 – 2025
Servering
Det blir lett servering av mat og drikke i etterkant av programmet.
Om pressefrihetens dag
Den internasjonale dagen for pressefrihete er 3. mai. Dagen ble etablert for å øke bevisstheten om viktigheten av pressefrihet og minne regjeringer om deres plikt til å respektere og opprettholde retten til ytringsfrihet nedfelt i artikkel 19 i menneskerettighetserklæringen fra 1948.
Datoen markerer årsdagen for Windhoek-erklæringen, en uttalelse om prinsipper for fri presse fra afrikanske avisjournalister på et møte i regi av UNESCO i Windhoek i 1991.
Dagen markeres for å feire grunnleggende prinsipper ved pressefriheten, evaluere pressefrihetens vilkår rundt om i verden, forsvare media fra angrep og hedre journalister som har mistet livet på jobb.
Årets tema for dagen internasjonalt: "Reporting in the Brave New World: the Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media."
Les mer om dagen og årets tema på UNESCOs nettsider.
Reportere uten grensers World Press Freedom Index, som er en rangering av hvor fritt journalister kan arbeide i ulike land, publiseres årlig 3. mai.