OsloMet - storbyuniversitetet er Norges tredje største universitet med nesten 22 000 studenter og over 2500 ansatte. Vi har campus i Oslo sentrum og på Romerike. OsloMet leverer forskning og utdanning med høy relevans for arbeidslivet, velferdsstaten og storbyregionen.
Senter for profesjonsforskning (SPS) har ledig en 3-årig åremålsstilling som postdoktor tilknyttet prosjektet Automating Technologies and the Future of Meaningful Work (AUTOMA), finansiert av Norges Forskningsråd (NFR). Prosjektet er et samarbeid mellom SPS og Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.
Automatiseringsteknologier og det meningsfulle arbeidets fremtid
Når kunstig intelligens (KI) og beslektede teknologier endrer innholdet i folks arbeid, vil de miste forbindelsen til det som gjør arbeidet deres meningsfylt, eller vil det tvert imot frigjøre dem til å gjøre mer meningsfylt arbeid? Hovedmålet med AUTOMA-prosjektet er å utforske hvordan KI og beslektede teknologier påvirker arbeidsinnhold, samt hvilke muligheter og/eller utfordringer dette medfører for meningsfylt arbeid. Prosjektet tar sikte på å utvikle en dypere filosofisk forståelse av hvilke faktorer som gjør arbeid meningsfullt, men også samle nye empiriske data om hvordan opplevelsen av mening i arbeidet påvirkes når arbeidsoppgaver og ferdigheter som tidligere var forbeholdt mennesker i økende grad digitaliseres.
AUTOMA-prosjektet består av to arbeidspakker: en rettet mot filosofisk og normativ analyse av ‘meningsfylt arbeid’, og en rettet mot empirisk undersøkelse av meningsfylt arbeid på arbeidsplasser hvor KI og beslektede teknologier er tatt i bruk.
I den første arbeidspakken vil hovedfokus være analyse og evaluering av eksisterende filosofisk og annen teoretisk litteratur om meningsfylt arbeid, digitalisering og fremmedgjøring, med et mål om å utvikle nye teoretiske og begrepsmessige perspektiver. Deltakere i denne arbeidspakken er Edmund Henden (SPS) og Hannah Altehenger (Universität Konstanz).
I den andre arbeidspakken vil hovedfokus være å undersøke empirisk hvordan meningsopplevelsen i arbeid påvirkes når arbeidsoppgaver og ferdigheter digitaliseres, samt hvilke psykologiske og sosiologiske faktorer som har betydning for meningsskaping i denne typen omstendigheter. Her er målet å utvikle presise mål på digitalisering av arbeid og et multidimensjonalt mål på meningsfylt arbeid. Det vil også samles inn spørreskjema-data for å undersøke variasjon i opplevd meningsfullhet. Deltakere i denne arbeidspakken er Håvard Helland (SPS) og Christina G.L. Nerstad (BI).
I din skisse til postdoktorprosjekt står du fritt til å velge hvilken av de to arbeidspakkene du hovedsakelig vil knytte ditt prosjekt til.
Du kan be om å få tilsendt den fullstendige prosjektbeskrivelsen for NFR-prosjektet ved å henvende deg til prosjektleder Edmund Henden eller til Håvard Helland, som leder den empiriske arbeidspakken
Arbeidssted
I postdoktorstillingen vil du ha arbeidsplass ved Senter for Profesjonsforskning (SPS). SPS er et ledende forsknings- og forskerutdanningsmiljø i studiet av profesjoner, og er blant annet ansvarlig for et ph.d.-program i profesjonsstudier. Teoretisk og metodisk er senteret preget av mangfold. Den som blir ansatt vil arbeide i et tverrfaglig miljø der forskere og stipendiater har bakgrunn i sosiologi, pedagogikk, historie, filosofi, statsvitenskap, sosialantropologi, helsefag, økonomi og psykologi. Vi har også bygget opp flere kvantitative databaser, blant annet med registerdata fra SSB.
Vi oppfordrer også til utenlandsopphold i løpet av postdoktorperioden. Stillingen er finansiert av NFR, og med det følger mulighet til å søke om stipend for tre til tolv måneders forskningsopphold i utlandet, som kan gi forlengelse av postdoktorperioden tilsvarende utenlandsoppholdets lengde og inntil en samlet ansettelsesperiode på maksimalt fire år. For nærmere informasjon se Forskningsrådets nettsider.
Ønsket tiltredelse er august 2025.
Les mer om Senter for profesjonsforskning.
Les mer om våre forskergrupper.
Kvalifikasjonskrav
- doktorgrad i relevant fag/disiplin. Kandidater som er i sluttføringsfasen av sitt avhandlingsarbeid, må ha levert inn sin avhandling til vurdering og fått den godkjent for disputas ved søknadsfristen.
- innsendt skisse til et postdoktorprosjekt som holder høy kvalitet og som bygger på og bidrar til AUTOMA-prosjektet.
- kapasitet for selvstendig akademisk forskning, fortrinnsvis dokumentert ved publikasjoner i internasjonale tidsskrifter.
- gode skriftlige og muntlige engelskkunnskaper
Generelle kriterier for ansettelse i rekrutteringsstillinger følger av Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat (FOR-2006-01-31-102) jf. overgangsregler beskrevet i Forskrift til universitets- og høyskoleloven § 13.2.
Vi gjør oppmerksom på at Forskningsrådet kun finansierer én stipendperiode per postdoktorkandidat. Dersom du allerede har hatt en postdoktorstilling finansiert av Forskningsrådet, kan du derfor ikke søke denne stillingen.
Det vil være en fordel om du har
- forskningsarbeid/publikasjoner som er relevant for AUTOMA-prosjektet
- kunnskap om KI eller beslektede teknologier
- metodekompetanse som er relevant for AUTOMA prosjektet (f.eks. innen kvantitativ og/eller kvalitativ analyse)
- gode kunnskaper i norsk eller annet skandinavisk språk
Personlige egenskaper
- ryddig og pålitelig arbeidsform
- gode kollegiale samarbeidsevner
- intellektuell orientering mot, og evne til å samarbeide i, et tverrfaglig forskningsmiljø
- sterk interesse for forskning
I vurdering av søkerne vil det bli lagt vekt på prosjektskissens vitenskapelige kvalitet og bidrag til AUTOMA-prosjektet, samt forutsetninger for å fullføre prosjektet innenfor ansettelsesperioden. Personlig egnethet vil bli vektlagt.
Ved OsloMet ønsker vi alle kvalifiserte søkere velkommen. Vi arbeider aktivt med å utvikle oss videre som en inkluderende arbeidsplass og for å tilrettelegge arbeidsplassen dersom du har behov for det. Har du perioder i livet hvor du ikke har vært i arbeid, utdanning eller opplæring er du også velkommen til å søke hos oss.
Vi tilbyr deg
- en spennende stilling ved Norges tredje største universitet
- tilgang til faglig videreutvikling i et kreativt fag- og forskningsmiljø
- et arbeidsmiljø hvor vi ser og oppmuntrer hverandre
- gode låne- og pensjonsbetingelser i Statens pensjonskasse
- gode velferdsordninger
Stillingen lønnes etter Statens lønnsregulativ og OsloMets lønnspolitikk i stillingskode 1352, i lønnsspenn 584 500-745 000. For spesielt kvalifiserte søkere kan høyere lønn vurderes.
Søknadsprosess og sakkyndig komité
Vil du søke på stillingen, må du gjøre det elektronisk ved å benytte knappen «søk stillingen». Som søker vil du bli vurdert av en sakkyndig komité. Før oversendelse av søknadspapirene til sakkyndig komité, vil alle søknadene bli gjennomgått ved senteret. Søknader fra ikke-kvalifiserte søkere vil ikke bli oversendt til vurdering. Dersom omfanget av søknader nødvendiggjør det, vil en sorteringskomité gjøre en første utvelgelse av søkere som vil bli oversendt sakkyndig komité.
Innen søknadsfristen må du laste opp følgende dokumenter:
- prosjektskisse, skrevet på engelsk eller et skandinavisk språk (maks 5 sider inkludert problemstillinger, valg av metoder, litteraturliste og framdriftsplan som inkluderer eventuelt planlagt opphold ved et relevant utenlandsk universitet – skriftstørrelse 12, 1½ linjeavstand og 3 cm. marger).
- søknadsbrev som beskriver din motivasjon for å søke stillingen og forklarer hvordan din bakgrunn og forskningserfaring er relevant for prosjektet.
- CV, kopier av vitnemål (alle sider) og eventuelle attester. Dersom du ved søknadstidspunkt ikke har disputert må du legge ved dokumentasjon på at avhandlingen er godkjent for disputas. Søkere med utdanning fra utlandet må ha en grad som tilsvarer en norsk doktorgrad (se HK-dirs sider for nærmere informasjon om godkjenning og dokumentasjon).
- en fullstendig publikasjonsliste.
- fulltekst-versjoner av inntil 6 vitenskapelige arbeider, inkludert ph.d.-avhandlingen din.
Ved et eventuelt intervju må du oppgi minst to referanser.
Vi behandler kun søknader sendt via vårt elektroniske rekrutteringssystem, og alle dokumenter må lastes opp for at din søknad skal behandles. Dokumentene må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Oversettelser må være autorisert. Du kan bli bedt om å fremvise originaler ved et eventuelt intervju. OsloMet gjennomfører kontroll av dokumenter, slik at du som kandidat skal få en reell evaluering og rettferdig konkurranse. Ufullstendige søknader vil ikke bli tatt til vurdering.
Ansettelsen blir gjennomført etter prinsippene i statsansatteloven (lovdata.no), og lovverk som regulerer eksport av kunnskap, teknologi og tjenester. Det kan bli foretatt bakgrunnssjekk for å verifisere opplysninger som framgår av CV og tilgjengelige dokumenter. Bakgrunnssjekk gjennomføres ikke uten samtykke fra søker, og aktuelle søkere vil motta nærmere informasjon om dette.
OsloMet har sluttet seg til prinsippene i DORA-erklæringen og forpliktet institusjonen til å følge anbefalingene i denne.
Nærmere opplysninger
For nærmere informasjon om stillingen, kontakt:
- Edmund Henden, prosjektleder, edhen@oslomet.no, tlf. +47 672 35 033
- Beate Elvebakk, senterleder, beateelv@oslomet.no, tlf. +47 417 84 106
Søknadsfrist: 24. februar 2025
Ref: 25/00679
OsloMet er Charter & Code sertifisert av EU-kommisjonen med rettigheter til å bruke logoen HR Excellence in Research (HRS4R) og medlem i nettverket EURAXESS som bidrar til gode arbeidsforhold for mobile forskere.
OsloMet har sluttet seg til prinsippene og forpliktet institusjonen til å følge anbefalingene i DORA-erklæringen (sfdora.org) (The San Francisco Declaration on Research Assessment).
Ansettelsen blir gjennomført etter prinsippene i statsansatteloven og lovverk som regulerer eksport av kunnskap, teknologi og tjenester. Søkere som er i konflikt med dette regelverket vil ikke anses kvalifisert for stillingen.