OsloMet er i en unik posisjon til å bidra med å utvikle og implementere løsninger, og ikke minst med å utdanne fremtidens teknologer og helsepersonell med den kunnskapen helse- og omsorgstjenesten har behov for.
Intelligent helse er en strategisk satsning ved OsloMet som kobler Fakultet for helsevitenskap og Fakultet for teknologi, kunst og design tettere sammen for å møte disse behovene.
– Vi har gledet oss til å invitere ansatte ved OsloMet til utdeling av såkornmidler og ønsket i den sammenheng å markere fremdriften av Intelligent helse satsingen. Det er motiverende å se at så mange ansatte er interessert i Intelligent helse og har lyst til å bidra fremover, sier instituttleder Astrid Oust Janbu.
Utdeling av såkornmidler
I 2022 utlyste Intelligent helse ut såkornmidler til pågående og planlagte forskningsprosjekter ved Fakultet for helsevitenskap og Fakultet for teknologi, kunst og design.
Av 28 søknader fikk åtte prosjekter utdelt midler. Søknadene viser at det er bred faglig aktivitet, og stort engasjement ved OsloMet knyttet til helse og teknologi.
Fellestrekket for alle prosjektene er at de bygger på teknologi og fremmer samarbeid for å finne gode og bedre løsninger for pasienter.
Prosjektene som har fått tildelt såkornmidler er:
- Female Pain and Psychological distress. Paving the way for brain informed technology in AI based predictions of therapeutic outcomes. Prosjektleder er Rune Jonassen.
- Glycomics@OsloMet. Prosjektleder er Niclas Karlsson.
- Traumatisk ryggmargsskade, tarmflora og metabolsk helse - ny kunnskap med storskala analyser. Prosjektleder er Mari Myhrstad.
- Whole Genome Sequencing of Dry Eye biomarkers: On the road to developing new evidence-based solutions for treatment of a debilitating condition. Prosjektleder er Colin Charnock.
- Smart development of nano-antibiotics. Prosjektleder er Sanko Nguyen.
- The window to the soul in the palm of the hand. Prosjektleder er Pedro Rego Lencastre e Silva.
- Bruk av 3D printer i framtidig rehabilitering og hjelpemidler med kunnskapsbaserte og pasient sentrete løsninger (framtidige 3D printere). Prosjektleder er Morten Ødegård.
- VRHAB: Artificial Intelligence powered Virtual Reality Therapy in Stroke Home Rehabilitation. Prosjektleder er Minna Pikkarainen.
– Vi gleder oss til å følge prosjektene videre, sier prodekan for innovasjon og tverrvitenskapelige utdanningsprogrammer Kaare Magne Nielsen
Intelligent helse sin strategi
Intelligent helse er et svar på flere politiske føringer og stortingsmeldinger som skal legge til rette for nye løsninger for et bedre og mer effektivt helsevesen.
Gjennomgående i de politiske føringene og forventningene er at det er behov for tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid mellom offentlig sektor, næringsliv og akademia.
– Intelligent helse skal være en fasilitator, plattform og ressurs for samarbeid mellom de ulike sektorene for å styrke utdanning, forskning og innovasjon innen helse og teknologi, sier Kaare Magne Nielsen.
Strategien til Intelligent helse inkluderer tydelig strategiske mål knyttet til utdanning, forskning og innovasjon. Et tydelig fokus er å etablere aktiviteter og møtearenaer som oppmuntrer til samarbeid på tvers for å sikre relevant utdanning, forskning og innovasjon innen helse og teknologi.
– Gjennom interaksjon med privat og offentlig sektor skal vi bevege oss fra tradisjonelle fag- og sektorsiloer til tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid som sikrer bruker- og problemorientert forskning og innovasjon innen helse og teknologi, sier Astrid Oust Janbu