Publisering av offentlig journal
Offentlig journal inneholder en oversikt over det som har blitt journalført av inngående og utgående dokumenter, samt interne notater ved OsloMet. Dokumentene er offentlige og åpne for innsyn dersom ikke annet følger av lov eller forskrift.
OsloMets offentlige journal publiseres innen tirsdag for foregående uke, og er tilgjengelig etter at opplysningene i journalen er kvalitetssikret etter gjeldende bestemmelser rundt offentlighet og personvern. Tekst som inneholder taushetsbelagte opplysninger, er skjermet. Ved avvik eller spørsmål rundt offentlig journal, kontakt seksjon for dokumentasjons- og informasjonsforvaltning på post@oslomet.no.
I tillegg til offentlig journal, offentliggjør OsloMet oversikt over møter og aktuelle saksdokumenter til OsloMets styrer, råd og utvalg i nettportalen OpenGov (opengov.360online.com).
Innsynsrett
Alle har anledning til å be om innsyn i journalførte dokumenter, basert på offentlig journal. Rettigheten er hjemlet i offentleglova § 3, hvor det heter at innsynsretten omfatter saksdokumenter, journaler og lignende registre. Innsynskravet må gjelde en bestemt sak, eller i rimelig utstrekning saker av en bestemt art. Saken eller sakene må dermed kunne identifiseres. I henhold til § 9, kan man også be om innsyn i databaseopplysninger som med enkle hjelpemidler kan genereres til et dokument. Også andre lover er viktige for å ivareta innsynsretten, herunder forvaltningsloven § 18 (innsyn for den enkelte/partsinnsyn), og personopplysningsloven artikkel 15 (innsyn i registrerte personopplysninger).
Innsynskrav etter offentleglova vil normalt bli behandlet i løpet av tre til fem virkedager. OsloMet har plikt til å vurdere alle innsynskrav ut fra hensynet til allmennheten og hensynet til private interesser. OsloMet skal dessuten praktisere "meroffentlighet" etter offentleglova § 11, som betyr at vi bør gi innsyn dersom hensynet til det offentlige veier tyngre enn behovet for skjerming.
Dokumenter som helt eller delvis inneholder taushetsbelagte opplysninger kan unntas offentlighet etter bestemmelsene i offentleglova § 13, jf. forvaltningsloven § 13 til 13f. Brudd på taushetsplikten er straffbart etter straffeloven § 121. Eventuelle avslag vil bli meddelt skriftlig med opplysning om hvilken hjemmel som ligger til grunn for avslaget, samt klagefrist og behandlingstid for en eventuell klage.
Du kan be om innsyn i saker og dokumenter i journalen ved å fylle ut dette skjemaet. Skjemaet kan også brukes til å be om innsyn i eldre journaler.
Avslag på innsyn og klageadgang
Avslag på innsyn etter offentleglova er et vedtak som kan påklages etter offentleglova § 32. Den som har fått avslag kan kreve en nærmere begrunnelse for hovedhensynene som ligger til grunn for avslaget innen tre uker fra avslaget er mottatt. Organet skal gi skriftlig begrunnelse snarest mulig og senest innen ti arbeidsdager etter at kravet er mottatt.
Felles klagenemnd er klageinstans for enkeltvedtak som er gjort av høyere utdanningsinstitusjoner jf. klagenemndsforskrifta § 1, j.f. offentleglova § 32 første ledd. For øvrig gjelder forvaltningslovens kapittel VI om klage og omgjøring. Klagefristen er tre uker fra det tidspunkt underretning om vedtaket er kommet fram til parten, jf. forvaltningsloven § 29 første ledd.