
Arnhild Bie-Drivdal Foto: Sonja Balci
Hvorfor ønsket du å ta en doktorgrad ved SPS?
Jeg hadde jobbet med styring i offentlig sektor, og skrevet utredninger om hvordan Utdanningsforbundet kunne bidra til bedre styring i utdanningssektoren gjennom partssamarbeidet på ulike styringsnivå. Det handler om å bruke lærernes fagkunnskap på best mulig måte.
Da ble det tydelig for meg at her finnes det to forskningsfelt som snakker lite sammen: forskning på fagforeninger på den ene siden, og forskning på profesjoner på den andre. Dette ønsket jeg å undersøke nærmere, for å bidra til å bygge bro mellom forskningsfeltene og utvikle et mer presist begrepsapparat for å diskutere profesjonenes fagforeninger.
Jeg ble enig med arbeidsgiver om å ta en doktorgrad som del av stillingen.
Etter å ha vært i kontakt med ulike institusjoner, landet jeg på SPS fordi dette var et tverrfaglig forskningsmiljø. De hadde også den kombinasjonen av ansatte som jeg tenkte ville utgjøre de beste veilederne for meg.
Hvordan var det å være ekstern stipendiat ved SPS?
Det var kjempegøy. Utrolig fint og lærerikt, ikke minst det å få et lite glimt inn i ulike fagfelt. Jeg opplevde ingen hierarkier ansatte imellom, det var et støttende og godt miljø blant stipendiatene, og lite som skilte meg som ekstern stipendiat fra resten av arbeidsmiljøet.
Hvordan kommer det du lærte som stipendiat til nytte i jobben din?
Som stipendiat fikk jeg mulighet til å forske frem noen perspektiver som binder sammen kunnskap om fagorganisering og kunnskap om profesjonsorganisering. Idé- og begrepsutvikling var sentralt i mitt arbeid. I etterkant har jeg holdt mange titalls foredrag om dette i jobben min, både internt i Utdanningsforbundet og for andre fagforeninger og forskningsmiljø.
Jeg lærte utrolig mye på veldig kort tid som stipendiat. Både den faglige innsikten og mye av håndverket – for eksempel det å lese og kritisere forskning – er nyttig i jobben min. Dette bidrar til at jeg gjør jobben min bedre – og at den blir morsommere.