Vil du være veiviser for barn i fremtidens skole – der bærekraft, global bevissthet og kreativitet vil stå sentralt? Steinerpedagogikken ivaretar disse perspektivene gjennom kunnskap, praktiske og kunstneriske øvelser - og i møte med naturen.
Opptakskrav og poeng
For å søke på dette programmet må du
Det kan være konkurranse om plassene. Ved forrige opptak kom alle kvalifiserte søkere inn.
Slik søker du
Du søker på Samordna opptak med studiekode 215 084.
- 15. april: ordinær søknadsfrist
- 1. mars: frist for enkelte søkere
Hva lærer du?
De første skoleårene har stor betydning i et menneskes liv, og som grunnskolelærer skal du motivere og inspirere barn med ulikt utgangspunkt til læring og mestring.
Lærerens oppgave er å gi det enkelte barn muligheter til videre utdanning og interessante jobber en gang i fremtiden, men også å støtte barnets personlige vekst, trivsel og utvikling.
I løpet av studiet lærer du hvordan man leder en klasse, hvordan man underviser og hvordan man er kontaktlærer. Du som tar denne utdanningen vil også bli spesialist på begynneropplæring, som er barns første lese-, skrive- og matematikklæring.
Gjennom utdanningen legges det vekt på å se utviklingslinjer innen hvert fag, og på å se sammenhengene mellom fagene.
Etter endt utdanning kan du undervise på 1.-7. trinn i steinerskolen og i offentlig grunnskole.
Du vil da ha kunnskap i
- matematikk
- norsk
- pedagogikk og elevkunnskap
- naturfag og samfunnsfag
- fagdidaktikk og steinerpedagogiske perspektiver
Du vil også ha spesialisert innsikt i et avgrenset fagområde som du har fordypet deg i gjennom masteroppgaven, enten i matematikk, norsk eller begynneropplæring.
Dette masterstudiet gir deg inngående kunnskap om relevant forskning og teori og om vitenskapelige tenkemåter, forskningsmetoder og etikk.
Du får også kunnskap om det antroposofiske idégrunnlaget for steinerpedagogikken.
Kunstneriske arbeidsmåter er et viktig kjennetegn ved steinerpedagogikken, med fantasi, kreativitet og livsglede som sentrale stikkord. Fagenes kulturskapende muligheter får komme til uttrykk gjennom fortelling, musikk, bevegelse og visuell kunst.
Grunnskolelærerutdanning for trinn 1- 7 med steinerpedagogikk legger vekt på at lærerne skal vise hvordan faglige kunnskaper og ferdigheter kan knytte elevene til verden på en etisk forsvarlig måte.
Ved å kjenne fagenes betydning i verden, deres historikk og arbeidsmåter, kan læreren invitere barn og unge inn i læringsprosesser der faglig mestring og samfunnsansvar blir to sider av samme sak.
Steinerpedagogikken er utviklet etter antroposofiske ideer og impulser fra den østerrikske filosofen og pedagogen Rudolf Steiner.
Denne pedagogikken legger vekt på å styrke barnas individualitet på en slik måte at de utvikler trygghet, selvstendig dømmekraft, levende kunnskaper og personlig initiativ.
Studiets oppbygging
Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 med steinerpedagogikk er et samarbeid mellom Steinerhøyskolen og OsloMet. Det steinerpedagogiske og grunnleggende fagdidaktiske undervises på Steinerhøyskolen, mens du får fordypning på OsloMet i enten matematikk, norsk eller begynneropplæring.
Du er aktiv student på begge institusjonene gjennom hele studieløpet. De første to studieårene foregår i sin helhet på Steinerhøyskolen.
På Steinerhøyskolen har du undervisning sammen med studentene ved steinerpedagogisk lærerutdanning. Emnene på OsloMet følger du sammen med studentene ved Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 eller trinn 5-10.
Grunnskolelærerutdanning for trinn 1 -7 med steinerpedagogikk er en femårig utdanning, med tre år på lavere grads nivå (syklus 1) og to år på høyere grads nivå (syklus 2).
I syklus 1 har du disse obligatoriske fagene:
- pedagogikk og elevkunnskap (30 studiepoeng)
- matematikk (30 studiepoeng)
- norsk (30 studiepoeng)
- samfunnsfag (30 studiepoeng)
- naturfag (30 studiepoeng)
Du velger de resterende 30 studiepoengene som fordypning i enten matematikk eller norsk. Faget du oppnår 60 studiepoeng i, bygger du videre på i syklus 2.
I syklus 2 er disse fagene felles for alle:
- pedagogikk og elevkunnskap (30 studiepoeng)
- vitenskapsteori og metode (15 studiepoeng)
- masteroppgave (30 studiepoeng)
Du skal skrive masteroppgaven som er knyttet til undervisning og læring i fag og kan velge temaer innenfor
- fagkunnskap og fagdidaktikk i norsk eller matematikk (avhengig av hva du har valgt å ha 60 studiepoeng i fra syklus 1)
- begynneropplæring, dersom du har 60 studiepoeng i enten matematikk eller norsk og 30 studiepoeng i det andre av de to fagene
Valgene du gjør i syklus 1 påvirker hvilke muligheter du har i syklus 2.
Program- og fagplaner finner du hos Steinerhøyskolen (steinerhoyskolen.no).
Praksis
Praksisopplæringen består av 125 dager veiledet, variert og vurdert praksis. Praksisopplæring foregår i steinerskoler og i offentlige skoler.
Les mer om praksis på studentsidene (student.oslomet.no) og i emneplanen for praksisopplæring på Steinerhøykolens nettsider (steinerhoyskolen.no).
Hva koster det?
Du betaler en semesteravgift til OsloMet hvert semester (student.oslomet.no).
Er du internasjonal student fra utenfor EU og EØS, må du betale studieavgift (student.oslomet.no). Det er mulig å søke om unntak for betaling av denne studieavgiften.
Få slettet studielån
Lånekassen har flere ordninger som gjelder sletting av studielån for lærere. Ordningene kan kombineres. Dersom du fullfører grunnskolelærer- eller lektorutdanning og jobber i skolen i tre år etterpå, kan du få slettet deler av studielånet ditt.
Ordningen gjelder for deg som startet utdanningen høsten 2017 eller senere. Hvis du fullfører visse lærerutdanninger med spesialisering i realfag, fremmedspråk, samisk eller kvensk, kan du få slettet inntil 50 000 kroner av studielånet. Sletting av gjeld etter femårig lærer- eller lektorutdanning (lanekassen.no).
Hva kan du jobbe som?
Utdanningen kvalifiserer for tilsetting i undervisningsstillinger i offentlig grunnskoles 1.-7. trinn og steinerskolenes 1.–10. trinn. Med femårig lærerutdanning blir du lektor.
Det finnes 34 steinerskoler i Norge, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.
I tillegg finnes det over 1000 steinerskoler i verden, på alle kontinenter, og disse underviser etter en tilnærmet lik læreplan. Som utdannet lærer med steinerpedagogikk har du derfor globale yrkesmuligheter.
Noen grunnskolelærere velger å arbeide med kurs- og opplæringsvirksomhet for voksne, informasjon, personaloppgaver, fagpolitisk arbeid eller innenfor skoleadministrasjon.
Utveksling
Både OsloMet og Steinerhøyskolen har gode utvekslingsavtaler med universiteter og høyskoler i utlandet.
Spesielle hensyn
Videre studiemuligheter ved OsloMet
Studiested
Spørsmål om utdanningen?
Har du spørsmål om utdanningen, kontakt oss gjennom vårt kontaktskjema.