Kjempepotensial i digitalisering
– Det er også andre som leverer slik programvare. Når du først har lært å bruke programmene til Trimble, kan kunnskapen da lett overføres til andre?
– Kunnskapen er overførbar. Vi samarbeider med andre leverandører om at det kan gå an å snakke med programmer fra andre. Vi støtter åpne formater og integrasjon mellom ulike interne og eksterne programmer.
– Ligger deler av byggebransjen litt etter når det gjelder digitalisering?
– Ja, det er kjempepotensial i å innføre digitale løsninger, men i Norge er interessen unik. Når OsloMet nå satser så mye på digitale løsninger, er det et stort steg i riktig retning.
Riktig match mellom utdanning og jobb
På Magnus sin arbeidsplass er det flere fra OsloMet. Det tyder på riktig match mellom utdanning og jobb, mener han.
– Jeg har vært veileder for noen bacheloroppgaver de siste tre årene. Kjempestas å se hvor ivrige folk er, og hvor bra de får det til.
– Vi har også fått en god del tilbakemeldinger og tips fra studentene som vi kan ta med oss i utvikling. Mest når det gjelder problemstillinger innen teknisk planlegging.
Magnus tror ikke at Trimble hadde vært så aktiv på OsloMet om de ikke hadde visst at kvaliteten på studentene er god. Selskapet leverer løsninger både til entreprenører, konsulenter og prosjekteiere.
Mangler folk som kan bruke digitale verktøy
Selv i nedgangstider er digitale løsninger svært aktuelle.
– I nedgangstider sparer man på å gjøre ting bedre og raskere. De som leverer programvare tjener på tøffere tider, fordi bransjen ser etter mer effektive løsninger.
De digitale løsningene har også vist seg svært nyttige under korona-krisen.
– Når alle må være hjemme er det viktig at de fortsatt kan være operative, dele sitt arbeid i sanntid og opprettholde god dialog, ikke via epost og telefon, men direkte inne i modellene.
Magnus tror det er lett å få jobb som byggingeniør om du kan bruke digitale verktøy.
– Du blir veldig ettertraktet om du kan bruke digitale verktøy, og du får bidra med en gang.
– Hvis du bare er vant til å regne, lese og skrive, og ikke bruker digitale verktøy, blir du ikke etterspurt, fordi det er det alt er mange som kan det, mens det mangler folk som kan bruke digitale verktøy.
– Hvis du kombinerer teoretiske kunnskaper med ferdigheter i programvare, vil du ha best muligheter til å lykkes.
– Du kan også stige raskt i gradene, og når du får ansvar kan du påvirke mer. Du kan ta mer ansvar for egen hverdag og andres.
Også for små bedrifter
Det er ikke bare store selskaper som kan anskaffe seg digitale verktøy, men også enkeltpersoner og små firma, slik Magnus selv gjorde da familien skulle bygge nytt hus hjemme.
Men jo større prosjektet blir, jo flere moduler må du ha. Da må du også ha mer tverrfaglig arbeid og samarbeid.
– Målet i byggebransjen er jo alltid å gjøre ting raskere, med færrest mulig feil, og mest mulig kostnadseffektivt. Og du kan gjøre det billigere med ny teknologi.
Lærer det som kan brukes direkte i byggebransjen
– Vi tilbyr hele porteføljen av programmer til OsloMet, også koblet til nettbrett og mobiltelefoner.
Studentene blir oppdatert på den nyeste teknologien og de nyeste arbeidsmetodene, slik at de kan gå rett ut og bidra.
– Jeg tror den store satsningen på digitale verktøy kan øke søkertallene og interessen rundt ingeniørfag. Og med bærekraftige løsninger som er morsomme å jobbe med kan vi kanskje også få med oss flere kvinner.
– Hvis du opplever at du får til noe, får du også mer glede av det. Du får inspirasjon til å jobbe mer, hvis du ser at det er gøy å jobbe. Det er vinn-vinn for alle parter, sier Magnus.
Magnus Hedly stakk av med bronseplassen i den europeiske konkurransen EFCA Future Leader (bygg.no), som kårer Europas mest talentfulle rådgivere.
Han fikk også plassering blant ti på topp i E24 og finn.no sin kåring av årets ledertalent og teknologihode i Norge (e24.no).