– At jeg søkte på forskerlinjen, skyldtes delvis tilfeldigheter. Vi var flere interesserte fra kullet mitt som dro på informasjonsmøtet sammen, og så rullet ballen derfra, forteller Live.
– I tillegg hadde jeg lyst til å få mer ut av masterstudiet og finne ut om videre forskerutdanning og ph.d. kunne være noe for meg. Jeg fant veien inn til forskningen og akkurat nå er ambisjonen å fullføre doktorgraden min, helst innen normert tid, sier hun.
Intensivt og krevende
Forskerlinjen går parallelt med masterstudiet og er på 60 studiepoeng, som tas i tillegg til de 120 studiepoengene på masterstudiet.
– Det var mye arbeid og til tider veldig krevende. Tror ikke jeg var helt forberedt på hvor intensivt det ville bli og hvor mye tid det ville ta. Men mye av det jeg lærte på forskerlinjen brukte jeg i arbeidet med masteroppgaven også, så det bidro definitivt til at masteroppgaven ble bedre, forteller Live.
– Jeg skrev masteroppgave alene og da var det supert å kunne diskutere oppgaven med de andre studentene på forskerlinjen. I tillegg var det motiverende å treffe andre motiverte masterstudenter, og det var en ekstra støtte hvis jeg stod fast med oppgaven/prosjektet, sier hun.
Forskerlinjeprosjekt om plantebasert kosthold
Et av emnene er et selvstendig avgrenset forskningsprosjekt som skal munne ut i en vitenskapelig artikkel.
– Jeg skrev om plantebasert kosthold, og prosjektet var en oppfølgingsstudie av en studie om inntak og status av jod og B12 blant veganere, vegetarianere og pescetarianere. Jeg gjennomførte en kostholdsundersøkelse for å se på inntak av ulike næringsstoffer og plantebaserte kjøtterstatningsprodukter, forteller Live.
En ekstra dytt
Forskerlinjestudentene har jevnlige seminarer hvor de presenterer og får tilbakemeldinger på prosjektene sine.
– For meg ble det som en ekstra oppfølging på masteroppgaven, og en ekstra dytt for å få fart i skrivingen. Vi fikk individuell veiledning i å bygge og skrive CV, råd om karriere, og medietrening i forskningsformidling. I tillegg fikk vi mulighet til å stille alle mulige spørsmål til de dyktige forskerne som kom på seminarene for å dele egne erfaringer, forteller Live.
Bør ha høy kapasitet
– Det jeg lærte på forskerlinjen har vært utrolig nyttig som stipendiat så langt. Jeg lærte mye som man ikke kan lese seg til og som kan være tidkrevende å sette seg inn i når man er ny. I tillegg hjelper det å ha vært igjennom hele prosessen med å skrive artikkel, forteller Live.
– Motiverte masterstudenter som ønsker en ekstra utfordring og har stor arbeidskapasitet bør vurdere forskerlinjen, og selvfølgelig de som er interessert i å ta en doktorgrad, avslutter stipendiat Live Edvardsen Tonheim.