Slik finner du studentbolig i Oslo

To studenter står på et kjøkken i en studentbolig og lager mat. De ser glade ut.

Oslo-studenter flest bor i sentrum. Det er mest vanlig at studentene leier boligen de bor i. Det gjelder 8 av 10 studenter i alderen 18-21 år, ifølge Statistisk sentralbyrå. Prisøkning og færre utleieboliger har tidligere gjort studiestart vanskelig for noen studenter.

– Derfor er vi opptatt av å bygge mer for å kunne tilby studentene et bra sted å bo, sier Gunn Kirsti Løkka. Hun er tidligere boligdirektør i Studentsamskipnaden SiO, som leier ut til rundt 10.000 studenter. 

Løkka forteller at de har fått helt nye studentboliger på Blindern og i Lillestrøm. Studentboligene i Lillestrøm ligger i sentrum og helt nær togstasjonen.

Sentrumsnære Blindern studenthus i Oslo åpnet i 2021 og er bygget i miljøvennlig massivtre. Studenthuset har en stor flott takterrasse og et eget sykkelverksted, og det er det mange som liker, sier Løkka.

Uendelige muligheter for aktiviteter

– Oslo er en fantastisk by å være student i. På samme dag kan du gå tur i marka og møte venner i byen på kvelden. Mulighetene er uendelige, sier Løkka.

– Hvis du har lyst til å studere i Oslo, så skal du gå for det, fordi det ordner seg alltid med bolig. Du skal ikke være redd for å flytte til Oslo. Ha litt is i magen.

Hun anbefaler nye studenter å gå for planen sin og ikke miste motet med en gang.

Portrett av Gunn Kirsti Løkka.

Søk studentbolig tidlig

Førsteårsstudenter er prioritert ved semesterstart, og du kan søke studentbolig selv om du ikke har studieplass. Hvis du ikke får studieplass, kan du trekke søknaden.

– Vi har også forkortet oppsigelsestid til to uker ved semesterstart, hvis man skulle endre planer. Det er ganske fleksibelt for studenter, forklarer Løkka. 

Hun forteller at det er lurt å være tidlig ute. 

– Det er jo også slik at 1. august er den dagen i året hvor flest ønsker studentbolig, så et tips kan være å søke om en annen startdato. Det er lettere å få studentbolig alle andre datoer enn 1. august, for da vil alle ha.

Hvis du kan flytte 1. juli, kan det med andre ord være enklere å få studentbolig.

Søk flere steder

Dersom du ikke får studentbolig i sentrum, bør du tenke over avstanden til byen. Kanskje du kan bo litt lengre unna, hvis det er god kollektivforbindelse.

For eksempel er det effektivt med tog til Lillestrøm. Det er bare 10 minutter fra Oslo S.

– Sjekk gjerne flere steder og sjekk hvor lang tid det tar å reise kollektivt, sier Løkka.

Mann på vei opp trapper med en flyttekasse i armene.

Foto: Svein Finneide

Flere tips til boligjakten

  1. Søk studentbolig i god tid.
  2. Vær aktiv. Søk studentbolig, men let også via nettverket ditt og i det vanlige leiemarkedet. Ikke sats alt på et kort.
  3. Gå dine egne veier. Let etter bolig også utenfor de mest populære sentrumsområdene. Sjekk reisevei og reisetid med trikk, buss og bane.
  4. Sett opp flere boligalternativer når du søker studentbolig. Noen av boligene er mer populære enn andre og har alltid venteliste. Du kan søke om overflytting til disse i neste runde.

Her finner du studentboligene til SiO

Studentsamskipnaden SiO har rundt 10.000 studentboliger totalt. De ligger nær Campus eller kollektivknutepunkter:

Prisene på studentboliger er generelt lavere enn i det private leiemarkedet, og boligene er forbeholdt studenter.

Finn et sted å bo med SiO sin boligoversikt (sio.no).

Livet som student i Oslo

Dronefoto av campus Pilestredet med Oslo sentrum og Oslofjorden i bakgrunnen
Finn et sted å bo i Oslo!

Har du søkt på OsloMet? Da kan det være lurt å begynne å tenke på hvor du skal bo til høsten.

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.