Den tradisjonelle avgangsutstillingen ble erstattet med en høytidelig digital markering, der studentene presenterte sine eksamensprosjekter.
Nora Margrete Marsteen og Ingunn Skirstad hadde sin praksisperiode i Oslo kommune, Bydel Grorud, der de jobbet med "områdeløft Romsås" som inngår i Groruddalssatsingen. Gjennom dette samarbeidet kom ideen om å jobbe videre med problemstillingen i masteroppgaven.
– Bydelen var positiv til at vi kunne ta utgangspunkt i ett av disse prosjektene for deretter å utvikle vårt eget prosjekt. Videre stilte bydelen med kontaktinformasjon til ressurspersoner, kommunale rapporter og var en sparringpartner igjennom masterarbeidet, forteller studentene.
I masteroppgaven har de sett på hvordan de kan designe for opplevelser, atferdsendring og aktivitet i uteområdene på Romsås.
Sammen har de skapt “Bluppi Reiser”, en tjeneste som skal gjøre barn og voksne mer oppmerksomme på nærmiljøet sitt ved å hjelpe det lille romvesenet Bluppi til å forstå vår planet.
– Fortellingene om Bluppi brer seg over ulike plattformer som bøker, en spillapp, en webside og fysiske stimerkinger i uteområdene, forklarer de.
– Målet er å gi innbyggerne informasjon om hva slags aktiviteter nærområdet kan tilby, slik at beboerne selv kan velge hva de vil gjøre sammen med Bluppi.
Nora og Ingunn begge aktive og glade i naturen og interessert i hvordan de kan bruke spillifisering og atferdsendringsmetoder for å endre folks tankesett. De er også opptatte av utvikling og etablering av velfungerende og bærekraftige samfunn.
– Gjennom prosjektet fikk vi anledning til å utforske dette. Ved å skape positiv innvirkning på folks helse bidrar vi til kommunenes behov for aktivering av og deltakelse i befolkningen.
Jentene har studert ved Institutt for produktdesign i fem år og nå går ferden videre.
– Nå blir det fullt fokus på å søke jobb, smiler jentene.
– Jeg skal inn i et 6 måneders vikariat hos vår samarbeidspartner Oslo kommune. Det gleder jeg meg veldig til, forteller Nora.
– Vi har jo diskutert framtiden til Bluppi Reiser med samarbeidspartneren vår, og vi har et håp om at vi kan videreutvikle og publisere deler av prosjektet sammen med dem.
De to skrev også bacheloroppgaven sammen, men følte seg ikke helt klare for arbeidslivet den gang.
– Ettersom ett av fagene på masterprogrammet går ut på å anskaffe seg en praksisplass, så vi på det som en gylden mulighet til å høste arbeidserfaring samtidig som vi kunne dykke dypere ned i designteori og kompleksitet.
Nora og Ingunn kommer til å savne miljøet på studiet.
– Studiemiljøet her på produktdesign er helt fantastisk! Det er en kultur der alle kan snakke med alle, og hvis man står fast eller trenger en liten dytt for å se prosjektet fra en annen synsvinkel kan en alltid spørre en medstudent eller diskutere med en veileder som tilfeldigvis går forbi.
– Vi går ofte bort til hverandre for å høre om hverandres prosjekter – både for å gi og få inspirasjon. Men viktigst av alt er at vi bygger hverandre opp!