Hasan sikter på lederjobb

Sykepleiestudent Hasan i hvit uniform på et sykehusrom.

Da Hasan kom til flyktningmottaket i 2016 var det som halvstudert jurist i hjemlandet.

I Norge ble første steg videregående skole, for å kunne søke seg inn på studier her. Og den ambisjonen har han gjort alvor av.

Økonomi og administrasjon er han snart ferdig med, sykepleie avslutter han neste år.

– Jeg har mye å gjøre med to bachelorstudier. Jeg er også engasjert i Studentparlamentet og sitter i flere utvalg. Det er travelt, men jeg forsøker å være et godt forbilde. Jeg kunne trenge døgn med litt flere timer, men jeg trives. Det sosiale livet mitt er stort sett knyttet til universitetet. OsloMet gir studentene mange muligheter, forteller han.

Hasan i gul jakke på vei ned en trapp på campus.

Hasan Ali studerer både økonomi og administrasjon parallelt med sykepleie, som han mener er et fag som åpner mange dører i arbeidslivet.

Ønsker lederjobb på sykehus

Hasan har jobbet på to sykehjem og sett hvor krevende det er, men liker å hjelpe.

Med utdannelse også innenfor økonomi og administrasjon, håper han å få lederjobb på sykehus etter hvert, men først vil han jobbe noen år som sykepleier, for å lære faget skikkelig.

– Jeg vil gjerne jobbe på sykehus når jeg er ferdig her, for å få større variasjon enn man opplever på sykehjem. På sykehus er det større bredde i hvilke utfordringer du møter, og pasientene har jo et større aldersspenn.

Han oppfordrer ferske studenter til å holde ut det tøffe førstesemesteret. Det er da man lærer anatomi, som innebærer mye pugging. Men det må til.

– Vær aktiv, ikke gi opp. Det blir mye praksis senere, og det er bare gøy. Da får du brukt teorien du har lært. Og det er jo en stor fordel at man er ettertraktet arbeidskraft. Det er lett å få jobb allerede mens man studerer. Det gir både trygghet og motivasjon, forteller han.

Mange med norsk som andrespråk

Et fag han setter stor pris på er medikamentlære. Det krever en viss matematisk forståelse, men ikke på et veldig avansert nivå.

– Jeg ble mer overrasket over at det er såpass mye biokjemi. Det ble litt vanskelig for meg, for det er så lenge siden jeg hadde slike fag på skolen. Norsk er jo ikke morsmålet mitt, kommenterer han, og legger til at mange studenter på OsloMet har norsk som andrespråk.

Han synes ellers det er en fordel å kunne andre språk den dagen han skal ut i arbeid.

Morsmålet er arabisk, og han er også stødig i engelsk. Det kan komme godt med i møte med pasienter på sykehus med bakgrunn fra mange forskjellige land.

Hansan har bøker under armen og er på vei ut en dør på campus.

Etter endt sykepleierutdanning ønsker Hasan Ali først å jobbe noen år som sykepleier. På sikt ønsker han seg en lederstilling på sykehus.

Sykepleiere er ettertraktet arbeidskraft

Hasan mener man kan være så sosial man bare vil på OsloMet.

Tilbudene er der, selv om han har det så travelt at han dekker en stor del av det sosiale behovet gjennom studiet og arbeidet med Studentparlamentet.

– Vi jobber mye i kollokviegrupper, og lærerne endrer sammensetningen av gruppene underveis i studiet, noe som gjør at man blir kjent med mange. Fadderuka den første høsten setter jo det hele i gang, og det er lett å ha et sosialt liv her, understreker han.

Å være mann i et kvinnedominert yrke ser han ingen problemer med, og vil absolutt oppfordre andre menn til å søke seg til studiet.

– Det er bare hyggelig. Vi er heldige, for mannlige sykepleiere er ettertraktet i arbeidsmarkedet. Søk sykepleie, oppfordrer Hasan Ali, og minner om at studiet åpner mange dører i arbeidslivet.

Studenthistorier

Tre studenter sitter rundt en PC. Gutten i midten peker på skjermen mens hans snakker.
Ti tips til deg som er usikker på hvilken utdanning du skal ta

Er du usikker? Da bør du gjøre som en student, finne frem penn og papir og gå systematisk til verks. På den måten blir det lettere å finne fordeler og ulemper ved de ulike mulighetene du vurderer.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.