Kort om
Per Erik Solem har arbeidet med aldersforskning (gerontologi) siden embetseksamen i psykologi i 1970. Han er bredt orientert innen gerontologien og har arbeidet med aldring generelt, særlig psykologisk og sosial aldring. Han lang erfaring med undervisning og veiledning på temaer som aktivitet og deltakelse, kognitiv aldring, aldersdemens, eldres forhold til døden, alderisme, aldringsteori, aldring i arbeidslivet og pensjonering. På de fleste av disse feltene har han også drevet forskning. De senere årene har hovedtyngden av forskningen vært rettet mot aldring i arbeidslivet og pensjonering. Per Erik Solem er professor (20%) i gerontologi ved NTNU i Gjøvik.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Eldre i arbeidslivet og virksomheters håndtering av pensjonsalder og aldersgrense (ExitAge)
Prosjektet skal skaffe til veie kunnskap om de eldste i arbeidslivet og om hvordan virksomheter forholder seg til hevet aldersgrense og til de eldste arbeidstakerne.
-
Et arbeidsliv under omstilling: Er det plass for seniorene?
Prosjektet handler om hvordan arbeidsgivere håndterer aldersgruppen 55+ i lys av endringer i arbeidslivet som kan knyttes til omstillinger, digitalisering, nye kompetansekrav og mobilitet.
-
Overgangen mellom arbeid og pensjon
I dette prosjektet undersøker forskerne hva som kjennetegner overgangen mellom arbeid og pensjon og hvilke forhold som har betydning for når og hvordan den foregår.
-
Sosial ulikskap i aldring (SiA)
Dette prosjektet vil undersøkje kva som påverkar sosial ulikskap i helse, og korleis ulik organisering av helse- og omsorgstenester kan bidra til sosial ulikskap i aldring.
-
Veier til aktiv aldring (AgePaths)
Aldring av befolkningen endrer balansen mellom generasjonene. Derfor er «aktiv aldring» viktig for en bærekraftig velferdsstat.