Kort om
Virginie Amilien er kulturforsker og dr.philos. Hun tok doktorgraden ved Sorbonne-universitetet i Paris i 1994 med en avhandling om overnaturlige vesener i norske folkeeventyr, som hun skrev som stipendiat ved Institutt for kulturstudier, Universitetet i Oslo. I januar 1999 ble hun ansatt ved SIFO hvor hun har arbeidet med temaer knyttet til mat, forbruk, kultur og nasjonal identitet, som for eksempel norsk matkultur i reiselivsbransjen eller kjøkkenet som sosialt rom og arbeidsrom rom, mat og migrasjon, det norske Halloween med spesiell vekt på lokale matprodukter, norsk mattradisjon og kulturarv, og matforbruk generelt. Sammen med Erling Krogh redigerte hun ”Den kultiverte maten”, den første norske antologien om matkultur (2007) og hun har vært sterkt involvert i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet ”Anthropology of Food» (https://aof.revues.org/) siden 2000.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
Food2Gather: Exploring foodscapes as public places for integration
Det europeiske prosjektet Food2Gather undersøker hvilken rolle mat spiller i å skape det offentlige rom.
-
IMAGINE – Omstridte fremtidsforestillinger om bærekraft
Hva ser du for deg når du tenker på fremtiden? Flygende biler, mat på tube, eller høyteknologisk bekledning kan være blant bildene som dukker opp. IMAGINE skal studere disse bildene som fremtidsforestillinger. Det er de måtene vi tenker om fremtiden på og hvordan de kan virkeliggjøres. Spesielt studerer vi forestillinger om en bærekraftig fremtid.
-
Strength2Food: Food quality for sustainability and health
Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Amilien, Virginie
; Discetti, Roberta; Lecoeur, Jean-Loup;
Roos, Gun
; Tocco, Barbara; Gorton, Matthew; Biasini, Beatrice; Menozzi, Davide; Duboys de Labarre, Matthieu; Filipović, Jelena; Meyer, Kathrin Barbara; Török, Áron; Veljković, Saša; Wavresky, Pierre;
Haugrønning, Vilde
; Csillag, Péter; Simons, Johannes; Ognjanov, Galjina
(2022).
European food quality schemes in everyday food consumption: An exploration of sayings and doings through pragmatic regimes of engagement.
13 s.
Journal of Rural Studies.
Vol. 95.
https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2022.09.009
Amilien, Virginie ; Bergflødt, Sigurd ; Hegnes, Atle Wehn (2021). “Hommage ou rébellion?” – Le rôle du modèle culinaire français dans la culture de l’alimentation norvégienne. Laurioux, Bruno; Stengel, Kilien (Red.). s. 199-230. Presses universitaires François-Rabelais (PUFR).
Ching-Hua, Yeh; Hartmann, Monika; Gorton, Matthew; Tocco, Barbara;
Amilien, Virginie
;
Steinnes, Kamilla Knutsen
(2021).
Looking behind the choice of organic: A cross-country analysis applying Integrated Choice and Latent Variable Models.
Appetite.
Vol. 167.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105591
Donati, Michele; Wilkinson, Adam; Veneziani, Mario; Antonioli, Federico; Arfini, Filippo; Bodini, A;
Amilien, Virginie
; Csillag, Peter; Ferrer-Perez, Hugo; Gkatsikos, Alexandros; Gauvrit, Lisa; Gil, Chema; Hoang, Viet;
Steinnes, Kamilla Knutsen
; Lilavanichakul, Apichaya; Mattas, Konstadinos; Napasintuwong, Orachos; Nguyen, An; Nguyen, Mai; Papadopoulos, I; Ristic, Bojan; Stojanovic, Z; Tomic Maksan, Marina; Török, Áron; Tsakiridou, Efthimia; Bellassen, Valentin
(2020).
Economic Spill-Over of Food Quality Schemes on Their Territory.
Journal of Agricultural & Food Industrial Organization.
https://doi.org/10.1515/jafio-2019-0046
Hegnes, Atle Wehn
;
Amilien, Virginie
(2019).
Geographical indications – a double-edged tool for food democracy : The cases of the Norwegian geographical indication evolution and the protection of stockfish from Lofoten as cultural adaptation work.
Bonanno, Alessandro; Sekine, Kae; Feuer, Hart N. (Red.).
Geographical Indication and Global Agri-Food : Development and Democratization. s. 100-117.
Routledge.
https://doi.org/10.4324/9780429470905-7
Amilien, Virginie
;
Vittersø, Gunnar
;
Tangeland, Torvald
(2019).
PGI Lofoten Stockfish in Norway.
Arfini, Filippo; Bellassen, Valentin (Red.).
Sustainability of European Food Quality Schemes. Multi-Performance, Structure, and Governance of PDO, PGI, and Organic Agri-Food Systems. s. 507-527.
Springer.
https://doi.org/10.1007/978-3-030-27508-2_26
Steinnes, Kamilla Knutsen
;
Amilien, Virginie
;
Vittersø, Gunnar
(2019).
Organic salmon in Norway.
Arfini, Filippo; Bellassen, Valentin (Red.).
Sustainability of European Food Quality Schemes. Multi-Performance, Structure, and Governance of PDO, PGI, and Organic Agri-Food Systems. s. 529-548.
Springer.
https://doi.org/https://doi.org/10.1007/978-3-030-
Amilien, Virginie
; Moity-Maïzi, Pascale
(2019).
Controversy and sustainability for geographical indications and localized agro-food systems: thinking about a dynamic link.
British Food Journal.
Vol. 121.
https://doi.org/10.1108/BFJ-12-2019-843
Amilien, Virginie
; Tocco, Barbara; Strandbakken, Pål
(2019).
At the heart of controversies: Hybrid forums as an experimental multi-actor tool to enhance sustainable practices in localized agro-food systems.
British Food Journal.
https://doi.org/10.1108/BFJ-10-2018-0717
Amilien, Virginie (2018). Constraints as drivers in Norwegian food family practices- About porridge tradition and pizza transgression. Diasio, Nicoletta; Julien, Marie-Pierre (Red.). Anthropology of Family Food Practices: Constraints, Adjustments, Innovations . s. 83-108. Peter Lang Publishing Group.