Ni tips til deg som skal ut i ny jobb

Prabriti Tiwari ser i kameraet og smiler. Hun står i et åpent kontorlandskap

Første dag i ny jobb kan være litt som første skoledag – du lurer på hvordan de andre er, om du passer inn, om du vil trives, om du får nye venner og om klarer det du skal gjøre... 

Slapp helt av! Omtrent alle føler det sånn – og det vil garantert gå over. 

Prabriti Tiwari (24) var i akkurat den situasjonen for mindre enn et år siden. Nyutdannet og litt nervøs – på vei til sin første jobb som ingeniør i Multiconsult, et av Skandinavias største rådgivende ingeniørselskaper. 
– Jeg hadde fått en kjempegod mulighet og gledet meg til å begynne å jobbe. Men jeg var ganske spent, det er en stor overgang, og det er mye nytt, forteller hun. 

Kom fort inn i jobben

24-åringen opplevde de første ukene som litt utfordrende, men så løsnet det raskt. 
– Jeg ble tatt veldig godt imot, og det tok ikke lang tid før jeg kom inn i systemet og var komfortabel med de oppgavene og det ansvaret jeg hadde fått. Man sitter jo med det åtte timer om dagen, så mye bli jo rutine ganske raskt, sier Prabriti.
Å komme som ung og ny ingeniør i et miljø med mange erfarne kolleger har bare vært positivt, synes hun. 
– Jeg kan spørre dyktige kolleger som har lang erfaring om jeg er usikker, og da får jeg god hjelp. Ingen spørsmål er for dumme. Det er viktig å huske at alle har vært nye en gang, sier Prabriti. 
 

Prabritis 5 beste tips

1. Gi det litt tid 

Det er helt vanlig å være litt nervøs for om du mestrer jobben når du er helt ny. Husk at du skal bruke åtte timer på jobb hver dag, så du vil komme inn i det raskere enn du kanskje tror. 

2. Smil og si ja

 Bli med på sosiale ting på jobben, så blir du bedre kjent med de du skal være sammen med mange timer hver dag. Og bruk de små mulighetene, er det hjemmekontor som gjelder, kan du kanskje foreslå å ta en liten kaffepause på Zoom eller Teams. Kollegene dine har sikkert lyst til å bli kjent med deg også. 

3. Bruk møtene

Interne møter er en fin anledning til å få detaljert informasjon om prosjekter og oppgaver du har, ta opp ting du lurer på og bli bedre kjent med kollegene dine. 

4. Still spørsmål

Står du fast faglig, bør du ikke være redd for å spørre en kollega med mer erfaring. Husk at alle har vært nye og ingen spørsmål er dumme!

5. Alt blir bra!

Korona-utbruddet påvirker jobbmulighetene, og usikkerhet rundt fremtiden gjør at det kan være lett å miste motivasjonen. Da hjelper det å snakke med vennene dine og familien, mange har jo de samme bekymringene. Du må også tenke at dette kommer til å ta slutt en dag og ting kommer til å bli som vanlig igjen. Bruk tiden til å ta relevante online kurs og lær noe nytt. Det er viktig å ha rutiner som gir dagene retning og tar deg videre. Å være tålmodig er det viktigste i denne perioden.

- Kast deg ut i det!

Journalist Silje Pileberg har både bachelor og master i journalistikk fra OsloMet på CV-en. 
Før hun tok masteren, jobbet hun med kommunikasjon av klimaforskning, for forskningsinstituttet CICERO. 

– Når du leter etter jobb, kan det være smart å ta kontakt med arbeidsgivere du har lyst til å jobbe for, selv om de ikke har lyst ut en stilling, sier hun. 

Silje sitter på cafe og skriver på laptopen sin. Hun smiler mot kameraet

Foto: Oda Hveem

Når du først har fått jobb, anbefaler Silje at du ikke er redd for å hilse på kollegene dine. Hun minner også om at lunsjpausen kan brukes til mer enn å spise. På mange arbeidsteder fungerer den som et lite pustehull der de ansatte legger bort jobben og byr litt på seg selv. Dette vil du ikke gå glipp av!

– Det er lett å være litt sjenert når du er ny, men er det felles lunsj, bør du sette deg sammen med kollegene dine. Jeg tror på å kaste seg litt ut i det og huske at alle har vært ferske en gang. 

Siljes 4 beste tips

1. Vær nysgjerrig

 Ikke vær redd for å hilse på folk og spørre om det de jobber med. De fleste vil synes det er hyggelig at noen viser interesse for det de driver med, så det kan være en fin måte å bli litt kjent samtidig som du lærer litt om arbeidsplassen.

2. Vær forberedt

Er du innkalt til et møte, bør du forberede deg litt på hva møtet skal handle om slik at du har forutsetninger for å delta på en god måte. Møt opp til rett tid - og ikke være redd for å stille spørsmål.

3. Pust med magen

Det er lett å føle seg litt liten når du er ny. Ikke glem at det er en grunn til at du har fått den jobben – og vit at mye vil falle på plass naturlig.

4. Vær åpen

 Blir du usikker på faget eller hvordan en oppgave skal løses, så oppsøk informasjon, for eksempel i pensum fra studietiden eller hos de nye kollegene dine. Finner du ikke svaret der, ta en prat med de som har vært der lenger. Å oppdage at det noe du ikke vet, trenger ikke være negativt – det får deg til å søke ny kunnskap. Flere hoder gir uansett ofte en bedre løsning på et problem!

Under masterstudiet skrev Silje en praktisk rettet master, med fire reportasjer og en metodedel. En av reportasjene resulterte i VIS-prisen for god forskningsjournalistikk i 2015. 

I dag har hun en variert hverdag som frilansjournalist og holder også gjesteforelesninger ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet. 

– Dette er en ideell arbeidssituasjon for meg i dag. Nå jobber jeg med en blanding av egne ideer jeg har solgt inn og oppdrag jeg får fra ulike oppdragsgivere, pluss forelesninger om faget mitt, sier Silje Pileberg. 

Er du fortsatt på jobbjakt? Da bør du sjekke disse tipsene(student.oslomet.no)! Som alumni fra OsloMet kan du også karriereveiledning (student.oslomet.no) i hele to år etter endt utdanning. 

Mer om jobbsøking og karriere

Gutt som står i Ekebergåsen og kikker utover Oslo i kikkert
Karriererveiledernes 10 tips til deg som er nyutdannet: Slik får du jobb under koronakrisen

Er du usikker på veien videre etter studiene? Her er ti gode råd for å få jobb i et annerledes arbeidsmarked.