Kort om
Hanne Torjusen er postdoktor ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Torjusen er ernæringsfysiolog med særlig interesse for mat i sammenheng med helse og bærekraft i et helhetsperspektiv, og samfunnsdeltakelse gjennom matrelasjoner. Hennes doktoravhandling ‘Økologisk mat, svangerskap og helse’ (UiO, 2022) beskriver bruk av økologisk mat blant gravide kvinner i Den norske mor, far og barn undersøkelsen og undersøker sammenhenger mellom økologisk mat i kosten under svangerskapet og forekomsten av svangerskapsforgiftning (pre-eklampsi) hos gravide, og forekomsten av urogenitale misdannelser (hypospadi og kryptorkisme) hos nyfødte guttebarn. Øvrige forskningsprosjekter omfatter tverrfaglige og internasjonale samarbeid, som de EU-finansierte prosjektene Welfare Quality, Organic-PLUS, Strength2Food og FOOdIVERSE. Hun arbeider for tiden i prosjektet ‘Amazing Grazing’, et samarbeidsprosjekt mellom NIBIO og SIFO om bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Amazing grazing – bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark
Amazing grazing skal få frem kunnskap om hvordan sau i norsk utmark bidrar til en bærekraftig utvikling. Kjøtt og ull fra norske sauer kommer fra gårder med ulikt ressursgrunnlag, ulike driftsopplegg og ulik ressursbruk.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
FOOdIVERSE: Diversifying sustainable and organic food systems
Forskere i fem land vil involvere forbrukere, produsenter, forhandlere og lokale myndigheter i måter å styrke forbruket av lokal og økologisk mat.
-
Organic-PLUS
Formålet med prosjektet er å finne nye erstatninger for en rekke innsatsmidler og metoder som i dag er omstridte, men tillat brukt i økologisk landbruk.
-
Strength2Food: Food quality for sustainability and health
Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat.