Gruppen fungerer som et praksisfellesskap for forskere innen mote, tekstil og design. Med utgangspunkt i historisk praksis og nye teknologier, undersøker gruppen tekstilers materielle egenskaper, estetikk og kulturarv samtidig som de prioriterer innovative metoder innen klesdesign for å dempe mote- og tekstilindustriens negative påvirkninger.
Forskningsgruppen legger vekt på en brukersentrert tilnærming, som integrerer håndverk, industrielle og digitale teknikker, og strekker seg fra utdanning til industrisamarbeid for å fremme bærekraftig praksis og tverrfaglig kunnskapsutveksling.
Forskningsgruppen er tilknyttet Fakultet for teknologi, kunst og design.
Forskningsgruppeleder
Medlemmer
Mer om forskningsgruppen
Mote, tekstil og design blir utformet som særegne, men likevel tett sammenvevde felt. Det komplekse kulturelle og økonomiske fenomenet mote, blir sett fra et fremtidsperspektiv. En ønsket fremtid undersøkes med tanke på hvilke tiltak som er nødvendig, for å sikre en bærekraftig fremtid for både mennesker og planeten vår.
I dette henter vi inspirasjon fra tidligere praksiser og teknologier som kan rekonseptualiseres for å fremme bærekraft og samfunnsmessige behov i fremtiden.
Tekstil undersøkes fra flere perspektiver. Dette inkluderer materielle, estetiske og funksjonelle egenskaper og kulturarv. Det legges vekt på bærekraftig praksis, tverrfaglige tilnærminger og integrering av håndverk, industrielle og digitale teknikker.
Vi ser på design som en kraftig endringsagent, som er i stand til å forme fremtiden. Designpraksis er sentralt i tekstilsektorens overgang til bærekraftige produksjons- og forbruksmåter. Våre forskningsinteresser er spisset mot undersøkelser av innovative designmetoder som tar sikte på å takle de utfordringer tekstilindustrien står ovenfor i dag.
Bærekraftig design innen mote og tekstiler er ikke bare er en teknisk utfordring, men også en kulturell og sosial utfordring. Det setter krav til brukersentrerte perspektiver innen design, hvor den kroppslige opplevelsen av mote og klær kan utforskes gjennom ulike metoder fra inkluderende design og fremstilling i en virtuell virkelighet.
Gjennom "produkter og praksis" som inngang, undersøker vi kunnskap, metoder og resultater innen mote, tekstil og design. Produkter kan inkludere både materielle og immaterielle gjenstander, og vurderes i ulike sammenhenger. Praksis omfatter måter å tenke og jobbe på gjennom mote, tekstil og design. Her er livssyklustenkning en prioritet. Utover forskning, er gruppen i tillegg interessert i innovasjon, utdanning og tverrfaglig kunnskapsutveksling.
Vår forskning bidrar til utvikling av vår undervisningspraksis og til å bygge bro mellom tradisjonell kunnskap og moderne teknologiske fremskritt. Den sikter mot en utvikling av en mer bærekraftig fremtid. Videre strekker vår forskningsekspertise seg utover den akademiske konteksten for å støtte innovasjonshandlinger i industrien og samfunnet.
Prosjektområder
Fokusområder inkluderer, men er ikke begrenset til:
- Klesforbruk
- Klesdesign
- Tekstilers kulturarv
- Digitale designteknologier, inkludert AI
- Inkluderende design i klær
- Mote- og tekstilstudier
- Performative praksiser
- Ny kunnskap innen bærekraft,
- Kapasitetsutvikling
- Tekstilsektorens politikk og regulering
- Tekstilsektorens overgang til en sirkulær økonomi
Prosjekter
Designed to Last: en kartlegging av øko-designpraksis i norske sport- og friluftslivsmerker
Med fokus på det norske markedet for aktive klær undersøker denne studien forholdet mellom design- og produktutviklingshensyn og langsiktig bruk, fra et bærekraftig mote- og tekstilperspektiv.
Forskere: Jo Cramer, Siv So Hee Steinaa. 2024-2025.
Dette er en erotisk historie
Dette prosjektet utvikler en fortellerforestilling som utforsker forholdet mellom erotikk, klær (påkledning og avkledning), teknologi, natur og menneskelighet gjennom poetiske, mytologiske, etnografiske og historiske perspektiver.
Ved å kombinere ulike metoder, inkludert diskursanalyse, samtaler og eksperimentering, tar prosjektet sikte på å belyse menneskets plass i økosystemet, øke bevisstheten om teknologiens innvirkning på erotikk og utvikle nye kunstneriske praksiser. Prosjektet skal dokumentere prosessen med fokus på etisk og miljømessig ansvar.
Forsker: Mimesis Heidi Dahlsveen
Mote og helse
Et pilotprosjekt i design og utvikling av klær for en ung rullestolbruker. Pilotprosjektet ble unnfanget og videreutviklet i et prosjekt i samarbeid med Sunnaas sykehus.
Forsker: Sissel Isachsen
Sirkulært design- og reparasjonssenter for klær og tekstiler
Et prosjekt ledet av Manufacture Oslo og finansiert av Handelens Miljøfond for å etablere et sirkulært design- og reparasjonssenter for klær og tekstiler i industriell skala, med fokus på effektive reparasjonsprosesser, opplæring i industriell søm og utvikling av nye designløsninger. 2025-2027.
Forskere: Jo Cramer, Siv So Hee Steinaa
Synliggjøring av norsk tekstilarv
Et prosjekt om den norske tekstile kulturarven. I prosjektet løftes det frem ulike perspektiver og deler av den norske tekstile kulturarven. Glemte norske tekstilkunstnere og designere dokumenteres og synliggjøres gjennom formidling, utstillinger og annen dokumentasjon.
Forsker: Liv Klakegg Dahlin