Bekymringer om mannlig reproduktiv helse øker på grunn av en mulig nedgang i spermietall og en økning i forekomsten av testikkelkreft i løpet av de siste tiårene, forhold som hovedsakelig påvirker unge menn.
Denne forskningsgruppen er et forskerteam dedikert til studier av mannlig reproduktiv helse. Fra 2019 har gruppemedlemmene vært en del av den tverrfaglige forskningsgruppen ReproAI, med prosjekter finansiert av FRIMEDBIO-programmet i Norges forskningsråd, ledet av Trine B. Haugen.
Våre sentrale forskningsområder er sædanalyse, faktorer som påvirker sædkvalitet, og årsaker til testikkelkreft. Vi er også interessert i assistert reproduksjonsteknologi og bruk av kunstig intelligens for spermieanalyse.
Vi har ekspertise innen cellulære og molekylære teknikker, bildebehandling og kunstig intelligens. Vi veileder studenter på alle nivåer (bachelor, master og ph.d.) og formidler regelmessig forskningen vår i ulike typer media.
Forskningsgruppeleder
Medlemmer
Mer om forskningsgruppen
Forskningsområder
Sædkvalitet
Mannlig infertilitet påvirker 10–15 prosent av menn og står for 35–40 prosent av infertilitet hos par. Sædanalyse gjøres som regel i starten av infertilitetsundersøkelsen. Vår gruppe har arbeidet i mange år med global standardisering av sædanalyse og utvikler også nye metoder for vurdering av spermier.
Disse inkluderer måling av DNA-skader og bruk av kunstig intelligens for vurdering av spermiemotilitet. Vi har vist at konvolusjonelle nevrale nettverk har potensial til å kategorisere spermiemotilitet i henhold til klassifisering anbefalt av Verdens helseorganisasjon.
Videre undersøker vi hvordan livsstilsfaktorer kan påvirke sædkvaliteten, spesielt i forhold til overvekt, og har funnet en klar negativ sammenheng mellom fedme og sædkvalitet.
Testikkelkreft
Testikulær germinalcelletumor (TGCT) er den vanligste typen testikkelkreft og rammer unge menn. Det har vært en mange gangers økning i forekomsten av TGCT i den vestlige verden i løpet av de siste tiårene, og Norge er et av landene med høyest forekomst.
Årsaken til økningen i forekomst og de regionale forskjellene er ukjent, men både genetiske og miljømessige faktorer bidrar til TGCT-risikoen. Vår forskning går ut på å forstå etiologien bak TGCT ved særlig å studere genetiske risikofaktorer.
Vi har identifisert flere nye genvarianter forbundet med økt TGCT-risiko, i samarbeid med eksterne partnere. Vi undersøker mekanismene bak utviklingen av denne sykdommen og har som et mål å identifisere potensielle biomarkører for tidlig påvisning av sykdommen.
Assistert reproduksjonsteknologi
Gruppen har pågående prosjekter innen assistert reproduksjonsteknologi (ART), som tradisjonell in vitro-fertilisering (IVF) og intracytoplasmatisk spermieinjeksjon (ICSI).
Optimalisering av spermieseleksjon og analyser, forbedret vurdering av embryokvalitet ved bruk av kunstig intelligens og studier av unormal embryoutvikling er noen av våre prosjekter. Målet er å øke antall barn etter behandling.
Interdisiplinært samarbeid
Gruppen samarbeider med nasjonale og internasjonale institusjoner, noe som bringer en tverrfaglig tilnærming til forskningen vår. Dette inkluderer partnerskap med klinikker, andre akademiske institusjoner og bioteknologiske selskaper. Samarbeidet kan bidra til økt overføringsverdi av forskningen vår og dermed få innvirkning på klinisk praksis og utforming av helsepolitikk.
Veien videre
Forskningsgruppen for mannlig reproduktiv helse har som mål å utvide bruken av kunstig intelligens til analyse av bilder og store data. Dette innebærer videre studier av genetiske risikofaktorer for testikkelkreft og nedsatt fertilitet, forbedring av assistert befruktningsteknologi og utvikling av mer pålitelige metoder for sædanalyse.
Vi vil ta i bruk avanserte cellulære teknikker, som etablering av organoider, for å studere testiklenes biologi. Det vil gi muligheter for bedre forståelse av årsakene til og mekanismene bak redusert fertilitet og utvikling av testikulær germinalcelletumor.
Forskning på hvordan miljøfaktorer kan påvirke testikkelutvikling vil være et fremtidig satsingsområde i tråd med den voksende bekymringen om dette. Vår forskning rundt mannlig reproduktiv helse gjør oss ledende på dette feltet i Norge og med betydelige bidrag internasjonalt.
Samarbeidspartnere
Våre sentrale samarbeidspartnere er:
- Det amerikansk-europeiske testikkelkreft-konsortiet TECAC
- Høgskolen i Innlandet
- Institutt for maskin, elektronikk og kjemi ved OsloMet
- Karolinska Institutet
- Kreftregisteret
- Simula Metropolitan Center for Digital Engineering
- Skånes universitetssjukhus
- Volvat Spiren Oslo
Viktige bidrag og publikasjoner
Gruppen for mannlig reproduktiv helse publiserer i tidsskrifter med høy impaktfaktor og bidrar betydelig til feltet. Her er noen utvalgte publikasjoner innenfor ulike områder.
Sædanalyse
- Semen parameters in Norwegian fertile men, PubMed (nih.gov).
- World Health Organization reference values for human semen characteristics, PubMed (nih.gov).
- Standards in semen examination: publishing reproducible and reliable data based on high-quality methodology, PubMed (nih.gov).
Mannlig reproduksjon
- Alcohol and male reproductive health: a cross-sectional study of 8344 healthy men from Europe and the USA, PubMed (nih.gov).
- Body Mass Index Is Associated with Impaired Semen Characteristics and Reduced Levels of Anti-Müllerian Hormone across a Wide Weight Range, PubMed (nih.gov).
- Anti-Müllerian hormone in seminal plasma and serum: association with sperm count and sperm motility, PubMed (nih.gov).
- Fatty acid composition of spermatozoa is associated with BMI and with semen quality, PubMed (nih.gov).
- Association between semen parameters and chance of fatherhood - a long-term follow-up study, PubMed (nih.gov).
Testikkelkreft
- CYP1A1, CYP3A5 and CYP3A7 polymorphisms and testicular cancer susceptibility, PubMed (nih.gov).
- Gene variations in sex hormone pathways and the risk of testicular germ cell tumour: a case-parent triad study in a Norwegian-Swedish population, PubMed (nih.gov).
- Genetic variation in AKT1, PTEN and the 8q24 locus, and the risk of testicular germ cell tumor, PubMed (nih.gov).
- Genetic variations associated with the effect of testicular cancer treatment on gonadal hormones, PubMed (nih.gov).
- Two new loci and gene sets related to sex determination and cancer progression are associated with susceptibility to testicular germ cell tumor, PubMed (nih.gov).
- Knockdown of SPRY4 and SPRY4-IT1 inhibits cell growth and phosphorylation of Akt in human testicular germ cell tumours, PubMed (nih.gov).
- Identification of 19 new risk loci and potential regulatory mechanisms influencing susceptibility to testicular germ cell tumor, PubMed (nih.gov).
- Meta-analysis of five genome-wide association studies identifies multiple new loci associated with testicular germ cell tumor, PubMed (nih.gov).
- Serum RNA Profiling in the 10-Years Period Prior to Diagnosis of Testicular Germ Cell Tumor, PubMed (nih.gov).
Utvikling av KI-modeller for vurdering av spermier
- Machine Learning-Based Analysis of Sperm Videos and Participant Data for Male Fertility Prediction, PubMed (nih.gov).
- Sperm motility assessed by deep convolutional neural networks into WHO categories, PubMed (nih.gov).