Et viktig spørsmål teknologietikken er hva som skjer med sosial relasjoner når de medieres av sosiale teknologier.
I dette prosjektet identifiserer og adresserer jeg tre problemer som ikke har blitt avklart, med utgangspunkt i en rekke perspektiver fra filosofien, etikken, og empiriske observasjoner.
Det første problemet har å gjøre med naturen og verdien av «fjern»-kollegiale relasjoner, relasjoner mellom kolleger som kun møter hverandre på sosiale medier. Dette er et viktig spørsmål fordi avstandsarbeid allerede er vanlig og forventet å bli det enda mer i nær og fjern fremtid. Kollegial relasjoner er en del av det som gjør arbeid meningsfullt. Likevel er det i litteraturen skrevet lite om hvorfor. Videre er det liten forståelse om hva fjernarbeid vil gjøre med kollegiale relasjoner og om de kan ha samme verdi som kollegiale relasjoner på den fysiske arbeidsplassen. I artikkelen utforsker jeg disse spørsmålene ved å trekke på den filosofiske litteraturen om vennskap, kollegiale relasjoner, og såkalte «nettvennskap».
Det andre problemet handler om fremveksten av overvåkningskultur, som viser til hvordan overvåkningsteknologier og -praksiser har blitt en del av folks vanlige liv. Mange av oss tar del i denne kulturen, enten vi vil det eller ikke, og dette er problematisk, spesielt med tanke på privatliv. Hva er konsekvensene av å leve i en kultur hvor de tradisjonelle barrierene som hindrer folk fra å få tilgang til personlig informasjon ikke er tilstede? I artikkelen besvarer jeg dette spørsmålet ved å gå tilbake til hva filosofer fra tidligere generasjoner har hatt å si om lignende utfordringer, og spør hvorvidt deres teorier kan forklare hvilke verdier som står på spill, eller ikke, i overvåkningskulturen.
Det tredje problemet er knyttet til bruken av Personlig KI som en partner. Dette er forventet å bli mer vanlig etter hvert som teknologien blir bedre, og er allerede en del av manges liv. Det som ikke er helt klart er verdien av slike partnerskap, særlig gitt at Personlig KI har den unike egenskap at den er en emosjonell refleksjon av brukeren. Ved å se på hva andre filosofer har sagt om rollen til emosjoner i partnerskap og hvordan de bidrar til verdien deres, avklarer jeg i artikkelen hva som står på spill og forklarer hvordan Personlig KI gir opphav til unike moralske utfordringer som er annerledes enn de man finner i partnerskap med andre typer KI.
Ved å adressere disse problemene bidrar avhandlingen til økt kunnskap om hva disse sosiale teknologiene er og hvordan de påvirker våre sosiale relasjoner.
Veileder: professor Edmund Henden, OsloMet
Bi-veileder: professor Kjetil Rommetveit (uib.no), Universitetet i Bergen