Hovedmålet med dette prosjektet er å undersøke hvilken innflytelse automatiseringsteknologier har på meningsfylt arbeid.
Automatisering innebærer å bruke maskiner i stedet for mennesker til å utføre arbeidsrelaterte oppgaver og har vært en del av arbeidsplassen siden den industrielle revolusjonen. Det som er nytt er de raske teknologiske fremskrittene innen datavitenskap og kunstig intelligens, og måten de transformerer arbeidets innhold på.
Et kjennetegn ved disse teknologiene er deres potensial til å simulere eller digitalisere arbeidsoppgaver og ferdigheter som tidligere var forbeholdt mennesker. Profesjonelle vurderinger og beslutninger som i dag er basert på faglig skjønn og kunnskap vil i fremtidens arbeidsliv i økende grad antagelig bli henvist til beslutningsstøttesystemer (eller anbefalt av dem).
Mer om prosjektet
Konsekvenser
Når disse teknologiene forvandler innholdet i arbeid, vil arbeidstakere miste forbindelsen til det som gjør arbeidet deres meningsfylt fordi de blir tildelt mindre engasjerende og betydningsfulle oppgaver? Eller vil disse teknologiene tvertimot - ved å overta rutineoppgaver eller skape nye arbeidsformer - frigjøre dem til å utføre mer meningsfylt arbeid, kanskje ved å øke muligheter for autonomi og selvutfoldelse?
Prosjektets metode
For å besvare disse spørsmålene må det først etableres en konseptuell forståelse av meningsfylt arbeid som identifiserer de ulike meningsskapende elementene i arbeid. For det andre må det undersøkes hvordan automatiseringsteknologier kan tenkes å påvirke disse elementene.
Dette prosjektet tar sikte på å gjøre begge deler, og dermed lede oss mot den praktisk-politiske muligheten av å sikre at fremtidens arbeid er strukturert på en måte som fremmer mening.
Prosjektet består av to integrerte arbeidspakker: en som fokuserer på filosofisk og konseptuell analyse av meningsfylt arbeid, og en annen som er dedikert en empirisk undersøkelse av hvordan automatiseringsteknologier påvirker meningsfylt arbeid på dagens arbeidsplasser.