På oppdrag fra By- og levekårsutvalget skal vi bearbeide (sammenstille og analysere) data fra SSB i henhold til oppdragsgivers krav, for å kunne si noe om mønstre og tendenser i de utvalgte byområdene.
Analysene vil se på hvordan situasjonen er i de ulike analyseområdene og på hvordan utviklingen har vært de siste ti årene, herunder belyse hvordan levekårsutfordringer fordeler seg og eventuelt overlapper. Analysen vil beskrive befolkningssammensetningen i områdene ut fra gitte demografiske variabler. De bestilte dataene gir i hovedsak kun mulighet til å identifisere hopning på områdenivå og ikke på individnivå. Der det er bestilt krysstabeller vil vi gjøre analyser på gruppenivå.
Videre vil oppdragstaker vurdere spørsmål som:
- Grad av opphopning av levekårsutfordringer: Skårer områdene dårlig på mange variabler, som sosiale og økonomiske forhold (skole/utdanning, inntekt, arbeid, helse mv.) og bolig- og nærmiljøkvaliteter, eller skårer de bra på enkelte, men dårlig på andre?
- Hvilke levekårsutfordringer opptrer ofte sammen? Overlapper?
- Er det forskjeller mellom innvandrertette og ikke-innvandrertette områder med hensyn til hvilke levekårsutfordringer som opptrer sammen?
- Er for eksempel høy barnefattigdom og trangboddhet et fenomen som først og fremst opptrer i innvandrertette områder?
- I hvilken grad er det samvariasjon mellom lav utdanning og lav sysselsetting? Hvordan varierer dette med geografi og andel personer med innvandrerbakgrunn?
- Hvordan varierer mønstrene mellom byer av ulike størrelse og mellom ulike typer av områder internt i byen (sentrum/periferi, boligtype, etc)?
- I hvor stor grad skiller Oslo seg ut fra mønsteret i de øvrige byene?
- Er det mulig å kategorisere ulike typer av utsatte byområder basert på hvilke typer utfordringer som ofte opptrer sammen?
For øvrig forholder vi oss til spørsmålene som er gitt i oppdragsgivers kravspesifikasjon:
- Er et mindretall eller et flertall av innbyggerne utsatt for levekårsproblemer?
- Er det noen levekårsproblemer som ofte virker sammen? Eller er det noen sjelden virker sammen?
- Hva kjennetegner de som bor i områdene og de som flytter til og fra områdene?
- Er det stor forskjell på boligstruktur, boligprisutvikling og boligeie i utsatte områder sammenliknet med kommunene som helhet?
Vi vil søke å sammenligne levekår og demografi i de utsatte områdene med enkelte utsatte byområder i Sverige og Danmark, forutsatt at det er mulig å framskaffe sammenliknbare data.