Hovedformålet med studien er å bidra til en økt forståelse av digitalisering i offentlig sektor, nærmere bestemt digitaliseringen av beslutningsprosesser for ledere av velferdsprofesjoner i norske kommuner.
Frem mot år 2060 vil Norge gå fra fire til to arbeidsføre per pensjonist, ifølge Solberg-regjeringens perspektivmelding. Dette byr på i hvert fall to utfordringer: nok folk i arbeid og at disse må jobbe mer. Med andre ord må vi i fremtiden med all sannsynlighet generere mer output på mindre input og mantraet om effektivisering vil tilta, særlig i velferdsprofesjonene.
Et svar på denne utfordringen er digitaliseringen av offentlig sektor, dvs. «å endre de grunnleggende måtene virksomhetene løser oppgaver på ved hjelp av teknologi» (Kommunal- og moderniseringsdepartementet, 2019).
Jeg ønsker å finne ut mer om hvordan data i kommuner utnyttes i praksis, og hvilke konsekvenser dette har for lederne av velferdsprofesjonene som data analyseres på vegne av.
Problemstillinger
Avhandlingen vil være artikkelbasert og knyttet til følgende tre tentative problemstillinger som danner grunnlaget for prosjektet:
- Hvordan nyttiggjør førstelinjeledere i hjemmesykepleien seg av innsikter fra Key Performance Indicator-programvare?
- Hvordan påvirkes relasjonen mellom byråkratiet som organisatorisk form, og profesjonene i den organisasjonen, av digitalisering?
- Hvordan bør vi forstå hva digitalisering er for ledere i hjemmesykepleien, som eksempel på digitalisering i en velferdsprofesjon?
Prosjektet veiledes av professor Catharina Bjørquist og Marit Kristine Helgesen fra Høgskolen i Østfold, og professor Wilfried Admiraal fra OsloMet.