Formålet med prosjektet er å undersøkja effekt av fiber frå kornvarer på tarmsymptom, tarmflora og metabolsk regulering i personar med cøliaki eller tarmsymptom.
Eit glutenfritt kosthald utelukkar korn som kveite, rug og bygg, som alle er gode fiberkjelder. Personar med tarmsymptom utelukkar ofte fiber frå kosthaldet for å unngå magesmerter.
Begge desse gruppene kan dermed oppleva utfordringar med å få i seg tilrådd mengd fullkorn og fiber, og har dermed kanskje auka risiko for å utvikla kardiometabolske sjukdommar som type 2 diabetes (T2D) og hjarte- og karsjukdommar (CVD).
Prosjektet inkluderer to humane kostintervensjonar:
- Effekt av eit glutenfritt kosthald på tarmflora og metabolsk regulering hos personar med cøliaki (GRAIN)
- Helseeffektar og forbrukaraspekt ved inntak av ulike brødtypar (HELFAB)
Prosjektdeltakarar
Samarbeidspartnarar
- Det glutenfrie verksted
- Mesterbakeren
- Norsk cøliakiforening
- Universitetet i Oslo