English version

Effekt av fiberrike kornvarer på metabolsk regulering i personar med tarmsymptom eller cøliaki

Formålet med prosjektet er å undersøkja effekt av fiber frå kornvarer på tarmsymptom, tarmflora og metabolsk regulering i personar med cøliaki eller tarmsymptom.

Eit glutenfritt kosthald utelukkar korn som kveite, rug og bygg, som alle er gode fiberkjelder. Personar med tarmsymptom utelukkar ofte fiber frå kosthaldet for å unngå magesmerter.

Begge desse gruppene kan dermed oppleva utfordringar med å få i seg tilrådd mengd fullkorn og fiber, og har dermed kanskje auka risiko for å utvikla kardiometabolske sjukdommar som type 2 diabetes (T2D) og hjarte- og karsjukdommar (CVD).

Prosjektet inkluderer to humane kostintervensjonar:

Prosjektdeltakarar

Eksterne deltakarar

  • Elisabeth Austad, tidlegare masterstudent
  • Mia Gjøvik, tidlegare masterstudent
  • Marit Hallquist, tidlegare masterstudent
  • Karla Sende, tidlegare masterstudent
  • Marlene Slydahl, tidlegare masterstudent
  • Hannah Smedman, tidlegare masterstudent
  • Marius Frederiksen, Mesterbakeren
  • Stephanie Jonassen, Mesterbakeren
  • Ina Ravnanger, Mesterbakeren
  • Monica Hellmann, Det glutenfrie verksted
  • Lise Friis Pedersen, Norsk cøliakiforening
  • Christine Henriksen, Universitetet i Oslo
  • Knut E. Lundin, Universitetet i Oslo
  • Henrik M. Roager, Universitetet i Oslo i København, Danmark

Samarbeidspartnarar

  • Det glutenfrie verksted
  • Mesterbakeren
  • Norsk cøliakiforening
  • Universitetet i Oslo

Nyheiter frå prosjektet

To kvinner ser på matemballasjen på matvarer i butikk.
Er glutenfrie matvarer sunnere enn matvarer med gluten?

Forskere har kartlagt næringsinnholdet i glutenfrie matvarer.