Effektevaluering av tverrfaglig helsekartlegging

AFI har fått i oppdrag av Bufdir å gjennomføre en omfattende evaluering av tiltaket "Tverrfaglig helsekartlegging (THK)".

Tverrfaglig helsekartlegging (THK) er et spesialisert tiltak på andrelinjenivå som har som mål å identifisere helse, omsorgs- og hjelpebehov hos barn som flyttes ut av hjemmet ved omsorgsovertakelse. 

Evalueringen vår har som hensikt å avdekke tiltakets effektivitet ved å undersøke: 

  1. om det gir barnevernet tilstrekkelig informasjon om barnas helse- omsorgs- og hjelpebehov,
  2. om barna mottar mer presis hjelp og oppfølging, tilpasset deres helse-, omsorgs-, og hjelpebehov, og
  3. om det bidrar til en mer stabil omsorgssituasjon med redusert risiko for utilsiktede flyttinger.

Denne evalueringen vil vurdere tiltakets effekt både på individ- og tjenestenivå, med målinger på ulike tidspunkter. Hovedmålet er å vurdere tiltakets nytte og kvalitet, med sikte på å optimalisere tjenesteutøvelsen. 

Om Tverrfaglig helsekartlegging (THK)

Siden august 2021 har Bufdir, i samarbeid med Bufetat og Barne- og familieetaten i Oslo kommune, utviklet og implementert THK. Fra 2023 har Bufdir videreført tiltaket gjennom prosjektet «Utrulling og implementering av tverrfaglig helsekartlegging», og THK er nå implementert i alle landets regioner, og dekker barn i alderen 0–17 år.

Målsetningene for THK er delt inn i samfunnsmål, resultatmål og effektmål (Bufdir, 2024). Samfunnsmålet er å sikre at barn og unge som flyttes ut av hjemmet får nødvendig helsehjelp, tilrettelagt oppfølging og omsorg.

For å oppnå dette er resultatmålene at alle kommuner skal ha mulighet til å henvise barn i målgruppen til kartlegging, at tiltaket skal gjennomføres i samsvar med prinsippene om samtidighet og tverrfaglighet mellom helsetjenesten og barnevernet, og at barn som deltar i tiltaket skal oppleve kartleggingen som både trygg og meningsfull.

Disse resultatmålene har som formål å realisere de ønskede effektmålene: at barnevernet får tilstrekkelig informasjon om barnets samlede hjelpe-, omsorgs- og helsebehov, at barn som flyttes ut av hjemmet får mer presis hjelp og oppfølging, og at riktig hjelp bidrar til en mer stabil omsorgssituasjon, samt reduserer risikoen for utilsiktede flyttinger og brudd.

Prosjektdeltakere

Laster inn ...

Metode

For å gjennomføre oppdraget vil vi benytte et flermetodisk design som kombinerer kvantitative og kvalitative data og analyser.

Vi vil analysere effektene av THK på barnas situasjon ved hjelp av registerdata, dokumentanalyse av journaler, samt intervjuer med barnevernansatte og nye omsorgspersoner. Videre vil vi benytte spørreundersøkelser for å vurdere effekten av den tverrfaglige kartleggingen på barnevernstjenestene.

Basert på et kvasieksperimentelt design vil vi sammenligne barn som har mottatt THK med barn som ikke har fått det. Vi vil samarbeide tett med Bufdir og andre relevante aktører for å sikre at forskningsresultatene er både relevante og anvendelige for videre utvikling av tiltaket.

Dette samarbeidet vil inkludere kontinuerlig dialog både underveis i prosjektet og ved presentasjon av resultatene, slik at aktørene kan dra nytte av forskningen.