I dette prosjektet skal vi få frem et helhetlig bilde av medleverordningenes omfang, praktisering og konsekvenser, og en grundig forståelse av medleverforskriften og dagens praksis.
Vi undersøker fire hovedaspekter:
- Praktisering og omfang: Kartlegging av omfang og praktisering av medleverordninger i forskjellige institusjonstyper, både offentlige og private, samt utviklingen over tid.
- Ansattes helse og arbeidsmiljø: Sammenhengen mellom medleverordninger og ansattes helse, arbeidsmiljø, sykefravær, turnover, og selvrapportert trivsel. Vi ser også på variasjoner i utfallene basert på hvordan turnusen praktiseres og hvor lenge virksomheter har hatt ordningen.
- Tjenestekvalitet, medvirkning og tilfredshet: Sammenhengen mellom medleverordninger og tjenestekvalitet, samt brukernes og pårørendes medvirkning i tjenesteutformingen.
- Konkurranse- og markedsforhold: Sammenhengen mellom forskriften, medleverordninger og kostnad og markedsandeler, samt konkurransehensyn i valg av arbeidstidsløsninger.
For å belyse disse aspektene bruker vi følgende metodiske tilnærminger:
- Virksomhets-undersøkelse og registerdata:
Spørreundersøkelser til virksomhetsledere kombineres med data fra offentlige registre for å undersøke sammenhenger mellom medlever-ordninger, kjennetegn ved virksomhetene og deres ansatte (eks. kjønn og alder), sykefravær, turnover, og markedsforhold. - Spørreskjema til ansatte:
Kartlegger arbeidstidsløsninger og ansattes vurderinger av arbeidsmiljø, helse, trivsel og tjenestekvalitet. Vi gjentar tidligere undersøkelse (fra 2023 og 2024) i 2025 med et utvidet fokus på medleverordninger. - Intervjuer med ansatte, brukere og ledere:
Dybdeintervjuer i åtte virksomheter for å kartlegge praksis og forstå konsekvenser av medlever-ordningene for ansatte, brukere og virksomheten. - Intervjuer med myndigheter og organisasjoner:
Intervjuer med statsforvaltere, Helsetilsynet, Arbeidstilsynet, tjenesteleverandører og foreninger for overordnet innsikt i problemstillingene.
Disse metodene bidrar til et helhetlig bilde av medleverordningenes omfang, praktisering og konsekvenser, og en grundig forståelse av medleverforskriften og dagens praksis. Prosjektteamet består av forskere med spisskompetanse i arbeidstidsløsninger, arbeidshelse, arbeidsmiljø og helse- og omsorgssektoren.