Prosjektet retter seg mot funksjonshemming som politisk identitet og har som hovedmål å fremskaffe kunnskap om og motvirke marginalisering.
Funksjonshemming er en av de viktigste faktorene for sosial marginalisering. Selv om funksjonshemming i stadig større grad er tatt inn i nasjonale rettighetslover og internasjonale konvensjoner, samt er kommet høyere på agendaen i offentligheten, har de underliggende sosioøkonomiske forholdene i liten grad blitt bedret.
Det er et betydelig gap mellom retorikk og resultater i politikken: Funksjonshemming er, globalt sett, fortsatt forbundet med fattigdom, lavt nivå av sysselsetning, lavt utdanningsnivå, og lavere livskvalitet enn for gjennomsnittet av befolkningen.
I dette prosjektet stiller vi spørsmål om hvorvidt og i hvilken grad de rådende politiske, juridiske og kulturelle forståelsesrammene rundt funksjonshemming driver frem eller hindrer utjevning av sosiale forskjeller.
Mål
Prosjektets hovedmål er å undersøke funksjonshemming som politisk identitet, samt fremskaffe kunnskap om marginaliseringsprosesser.
Delmålene er bl.a. å undersøke:
- Hvordan funksjonshemming forstås normativt innen feltene utdanning, arbeidsliv og kultur, samt i den brede offentligheten.
- Hva som karakteriserer forskjellige grupper med funksjonshemmede som i større eller mindre grad er inkludert på disse feltene.
- Hvordan normative forventninger og rammer legger føringer for inkludering.
Prosjektdeltakere
Samarbeidspartnere
- Universitetet i Oslo (prosjekteier)
- UC Berkeley
- Uppsala University
- London School of Hygiene & Tropical Medicine