Prosjektet undersøker faktorene som utover individuelle og familieressurser genererer ulikheter knyttet til barn og unges deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter.
Barn og unges deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter har positive effekter på deres psykososiale utvikling og livssjanser, samt bidrar til forebygging av helse og sosiale problemer. Barn og ungdoms deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter avtar imidlertid med alderen og varierer betydelig mellom sosioøkonomiske og etniske grupper.
Undersøkelser av ulikheter utover individuelle og familieressurser innebærer å ta i betraktning aggregerte sosioøkonomiske faktorer på nabolagsnivå, aktivitetstilbudet fra lokale frivillige organisasjoner, samt effekten av nasjonale og lokale offentlige policyer.
Med dette formålet undersøker prosjektet:
- for det første, effekten av nabolagsulikheter på barne- og unges deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter.
- For det andre undersøker prosjektet de organisatoriske barrierer og drivere for deltakelse på lokalt nivå.
- For det tredje studerer prosjektet effekten av nasjonale og lokale tiltak på deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter, og ser spesielt på den lokale implementeringen av "fritidskortet" –en finansiell støtteordning som skal brukes til fritidsaktiviteter.
- Til slutt utarbeider prosjektet – i samarbeid med prosjektpartnere (Oslo og Haugesund kommuner, Frivillighet Norge og LNU)—et diagnostikkverktøy som vil støtte under praktikernes lærings- og innovasjonskapasitet.