Innvandrere er overrepresentert blant sosialhjelpsmottakere, og med den økte flyktningetilstrømningen fra Ukraina risikerer vi et økonomisk press for kommunene og for de enkelte NAV-kontor i tiden fremover.
For at NAV skal kunne lykkes bedre med å fremme overgang til arbeid og aktivitet, er det behov for mer kunnskap om hva som kjennetegner innvandrere som er langtidsmottakere av sosialhjelp, hvordan NAV-veiledere utøver sitt skjønnsrom og hvordan de tolker lovverk og skriftlige veiledere.
Formålet med prosjektet er derfor å utforske hvilken betydning NAV-veilederes skjønnsrom, lokale praksiser og tilgang på tiltak har for sosialhjelpskarrierer blant innvandrere over 30 år som er langtidsmottakere av sosialhjelp.
I prosjektet vil vi legge vekt på følgende overordnede problemstillinger:
- Hva kjennetegner sosialhjelpskarrierer til innvandrere, og er det forskjeller mellom grupper og mellom kommuner?
- Hvilke lokale praksiser påvirker bruken av arbeidsrettede tiltak, hva kjennetegner de som blir prioritert, og hvilke skjønnsmessige vurderinger ligger til grunn?
- Hvordan fortolkes lovverk og veiledere av NAV-ansatte, og hvordan begrunnes vedtak om økonomisk sosialhjelp?
Mer om prosjektet
Forskningsdesign
Forskningsdesignet består av en trinnvis prosess der vi benytter ulike metodiske grep (både kvalitative og kvantitative) for å besvare forskningsspørsmålene. Designet består blant annet av en kunnskapsoppsummering, en kommuneanalyse, analyser av sosialhjelpsmottakernes forløp, intervju med ansatte i NAV, saksdokumenter samt vignettstudier.