Vi skal utføre en sosiokulturell bygganalyse av Furuset som kunnskapsgrunnlag for framtidige forbedringer. Oppdragsgiver er Oslo kommune ved Bydel Alna.
Vår analyse skal fungere som kunnskapsgrunnlag for framtidige forbedringer av alt fra offentlige rom og infrastruktur til boligtilbud og arbeidsplasser i det som vil bli et sentrumsområde rundt Alna bydelshus og Trygve Lies plass på Furuset.
Formålet ved å utføre en slik sosiokulturell bygganalyse er å skape forståelse av hvorfor noen kommunale bygg eller områder i/rundt bygg framstår mer attraktive, tryggere og med større appell enn andre for bydelens innbyggere og ansatte.
Vi vil også undersøke hvordan disse byggene med tilhørende uteområder kan forbedres for å bli mer inviterende og funksjonelle, samt hvordan de kan bidra til et bedre lokalmiljø der innbyggerne trives og de ansatte får tilbudt tjenester i trygge og sikre omgivelser.
Studien vil også se på koblingen mellom ansattes faglighet og profesjonsutøvelse, endringer i tjenestetilbud/sektorinndeling, og utforming og bruk av bygg og tilknyttede uteområder.
Herunder vil mulighetsstudien utforske nye former for oppgaveløsninger, partnerskap med private aktører, utnyttelse av bygg og bruk av støttende teknologi og digitale løsninger for å møte fremtidige behov.
Metode
Mulighetsstudien vil gjennomføres med et medvirkningsbasert og involverende forskningsdesign med vekt på kvalitativ metodebruk og framtidsverksted, som vil gi oss innsikt i dimensjonene bygningsbruk, bygningsinteresser og bygningsbilder.
Den sosiokulturelle bygganalysen vil bli utformet som en visuell rapport som kartlegger dagens situasjon og brukermønstre for de kommunale byggene og identifiserer sosiale og kulturelle faktorer som vil være sentrale for å skape attraktive bygg i framtiden.
Rapporten vil også ta for seg metodikk for medvirkningsprosesser knyttet til bygningsmassen og resultere i anbefalinger til Oslo kommune.