Hvordan kan fritidsklubber styrkes for å gi ungdom et bedre tilbud? Fra 2025 skal vi forske på den femårige satsingen "Et løft for fritidsklubbene".
Målet med satsingen er å øke deltakelse, forbedre kvaliteten på tilbudet, og styrke klubbene økonomisk og organisatorisk. Satsingen bygger på en kartlegging av klubbfeltet gjennomført av Ungdom og Fritid i samarbeid med Redd Barna.
Forprosjektet konkluderte med at fritidsklubben er en viktig arena for livsutfoldelse, mestring og tilhørighet for ungdom, men at det trengs flere klubber med god kvalitet slik at enda flere unge kan nyte godt av dette tilbudet.
Utfordringene handler både om usikre rammebetingelser og om klubbenes posisjon og omdømme. Derfor bør klubbfeltets status heves, rammebetingelsene for klubbdrift bør bli bedre, og kunnskapen om hva som gir kvalitativt gode klubber bør bedres.
Prosjektet, som er et samarbeid mellom forskningsinstituttene NOVA og AFI ved OsloMet og Institutt for samfunnsforskning (ISF), vil gi viktig innsikt i hvordan fritidsklubbene kan styrkes som en inkluderende og meningsfull arena for ungdom over hele landet.
Mer om prosjektet
Prosjektet er delt inn i tre arbeidspakker:
1. Utvikling og evaluering med unge medforskere
AFI leder denne delen av prosjektet, der unge medforskere fra pilotklubber deltar aktivt. Gjennom metoden Youth Participatory Action Research (YPAR) skal de bidra til å utvikle og evaluere tiltak, samt analysere hvordan satsingen kan bli en inkluderende prosess for ungdom, ansatte og kommuner.
2. Klubbenes rolle i kommunene
Denne delen undersøker hvordan fritidsklubber oppfattes av politiske og administrative ledere i kommunene, samt hvordan klubbene fungerer i lokalmiljøet og blant ungdom. Forskerne vil bruke en kombinasjon av kvalitative og kvantitative metoder, og unge medforskere fra arbeidspakke 1 deltar her også.
3. Måling av kvalitet og effekt
Denne delen ser på hvordan kvalitet i fritidsklubbene kan måles og dokumenteres. Forskerne vil bidra inn i utvikling og vurdering av mulige kvantitative kvalitetsindikatorer og undersøke hvordan satsingen påvirker ungdoms bruk av og holdninger til fritidsklubber. Data hentes fra registerdata (KOSTRA) og spørreundersøkelser.
Prosjektdeltakere
Samarbeidspartnere
- Institutt for samfunnsforskning
- Ungdom og Fritid