Kunnskap om privatøkonomi blant ungdom i videregående utdanning (UngKomp)

Prosjektet studerer økonomisk kunnskap blant ungdom mellom 18 og 20 og hvordan ungdom bruker denne kunnskapen for å mestre sine økonomiske liv.

Ungdom mellom 18 og 20 år befinner seg på terskelen til voksenlivet, og står overfor en rekke muligheter og utfordringer knyttet til livssituasjonen de befinner seg i. Kunnskap om økonomiske forhold som inntekter, utgifter, lån, sparing og investering kan være avgjørende for å ta informerte valg om egen økonomi. UngKomp-prosjektet undersøker hvor mye økonomisk kunnskap ungdom mellom 18 og 20 har og hva de viktigste kildene deres til læring om privatøkonomi er.

Skole er en viktig arena for læring blant ungdom. Derfor undersøker prosjektet skolens rolle som kunnskapsformidler om privatøkonomi. I Norge ble forbruk og privatøkonomi en del av læreplanen som trådde i kraft høsten 2020. Gjennom det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring skal elever på grunnskole og videregående skole lære om privatøkonomi, med mål om få tilstrekkelig kompetanse til å ta ansvarlige livsvalg. 

UngKomp-prosjektet undersøker hva ungdom lærer om privatøkonomi på skolen og hvorvidt ungdommen vurderer undervisningen som nyttig. Videre undersøker UngKomp-prosjektet hvordan ungdom omsetter kunnskapen de har til gode økonomiske handlinger i hverdagen.

Prosjektet studerer også lærernes erfaringer med undervisning i privatøkonomi på videregående skoler og hvilke utfordringer denne undervisningen reiser både kompetansemessig og samarbeidsmessig på tvers av ulike fagfelt.  

Prosjektdeltakere

Laster inn ...

Forskningsnyheter fra prosjektet

To kvinnelige studenter dikker iskaffe og prater sammen
Unge fra familier med dårlig råd lærer lite om privatøkonomi hjemme

Heller ikke på skolen opplever denne gruppen ungdommer at de lærer nok om økonomi. Det kan koste dem dyrt senere i livet.