I dette prosjektet har vi som mål å identifisere barrierene arbeidstakere kan støte på med alderen, særlig kritiske vendepunkter og overganger.
Velferdsstatens framtidige bærekraft vil avhenge av evnen til å mobilisere og utnytte kompetansen hos eldre arbeidstakere. Er arbeidsplassene forberedt på en aldrende arbeidsstyrke? Og er mulighetene for å tilpasse seg endringer, tilegne seg nye ferdigheter, ha karriereutvikling eller bytte arbeidsgiver likt fordelt mellom arbeidstakere i alle aldre?
Forskningsspørsmålene
Det overordnede forskningsspørsmålet er: Hva er et aldersvennlig arbeidsliv, og hvordan hindrer og fremmer store omstillinger og arbeidsgiveres referanser gode arbeidskarrierer gjennom livet?
En ambisjon med dette prosjektet er å utvikle en indeks for å måle aldersvennlighet i arbeidsmarkedet. Denne indeksen vil bli brukt til å diskutere hvor sannsynlig det er at jobbskaping kan bidra til lengre yrkeskarrierer.
Videre vil prosjektet undersøke hvordan store omstillinger, som automatisering eller uventede helseproblemer, påvirker arbeidstakere for å bedre forstå mekanismene som marginaliserer eldre arbeidstakere.
Prosjektet vil også studere arbeidsgiveres eksplisitte og implisitte holdninger og praksis i rekruttering og utvikling av arbeidstakere i siste halvdelen av karrieren. Når og hvorfor blir alder et problem? Og er det forskjellsbehandling av kandidater i forskjellige aldre?
Teorier og metoder
Prosjektet vil trekke på teoretiske og metodiske perspektiver fra økonomi og sosiologi, ved hjelp av et sett av datakilder: registerdata, spørreundersøkelsesdata og kvalitative intervjuer. Denne tilnærmingen vil legge til rette for diskusjoner om endringer over tid, internasjonale sammenligninger og interseksjonelle perspektiv.
Prosjektdeltakere
Samarbeidspartnere
- Institutt for samfunnsforskning
- University of California