Tiltakspakken "ProAct, NEWS2 og MIG" er verktøy for helsepersonell som brukes for vurdering og tiltak ved akutt forverring hos sykehusinnlagte pasienter. Hvilke erfaringer gjør helsepersonell seg ved å benytte tiltakspakken?
Bakgrunn
Ahus har implementert tiltakspakken "tidlig oppdagelse av forverret tilstand" som et verktøy for helsepersonell til bruk for vurdering og tiltak ved akutt forverring hos sykehusinnlagte pasienter. Pakken inkluderer opplæringsprogrammet ProACT (på SIM-sentret), skåringsverktøy for helsepersonell NEWS2 og responsteamet Mobil Intensiv Gruppe bestående av intensivsykepleier og anestesilege/medisinsk bakvakt i 24/7-tjeneste.
Ahus er et av landets største lokal- og områdesykehus og eneste sykehus i landet som hittil har implementert hele tiltakspakken "ProAct, NEWS2 og MIG". Helsedirektoratet anbefaler tiltakspakken som de nasjonale faglige rådene for tidlig oppdagelse av forverret somatisk tilstand (Høringsnotat, januar 2020). Bakgrunnen er at:
- Antall akutte innleggelser av kritisk syke pasienter øker.
- Tidlig oppdagelse og rask behandling reduserer uønskede hendelser.
- Det er økt fokus på pasientsikkerhet internasjonalt og nasjonalt.
Delstudiene i prosjektet
- Å utforske helsepersonells kliniske erfaringer med tiltakspakken proACT, NEWS2 og MIG, og implikasjoner tiltakspakken har for legers og sykepleieres opplevelse av samhandling, læring og kompetanseoverføring.
- Å utforske og beskrive helsepersonells utfordringer som kan oppstå ved assistanse fra responsteamet MIG i forbindelse med vurdering og håndtering av videre behandlingstiltak ved akutt forverring hos sykehuspasienter, med særlig fokus på etiske dilemmaer.
- Å utforske og beskrive helsepersonells utfordringer knyttet til å implementere tiltakspakken proACT, NEWS2 og MIG i sykehuset, med fokus på erfaringer relatert til forhold som fremmer eller hindrer implementeringen.
Hvem kan delta?
Helsepersonell bestående av leger og sykepleiere, samt ledere og ProACT-instruktører vil bli invitert til å delta med sine erfaringer via intervjuer våren og høsten 2021. Rekruttering vil foregå på Ahus.
Mål
- Å bygge bro mellom utdanning, forskning og praksis.
- Å få kunnskap om betingelser for et godt pasientsikkerhetsarbeid knyttet til anvendelsen av tiltakspakken proACT, NEWS2 og MIG.
Veiledere
Hovedveileder: Anne-Kari Johannessen, førsteamanuensis, leder for forskningsgruppen Empowerment - OsloMet, seniorforsker, HØKH -avd. for helsetjenesteforskning, Ahus
Medveileder: Anne Werner, seniorforsker, HØKH -avd. for helsetjenesteforskning, Ahus og OsloMet
Medveileder: Ingrid Ruud Knutsen, førsteamanuensis og tilknyttet forskningsgruppen Empowerment - OsloMet
Prosjektleder
Veiledere
Fakta om brobyggerprosjektet
Prosjektet "ProACT, NEWS2 og MIG – betydninger av tiltakspakken for pasientsikkerhetsarbeidet i et norsk sykehus" er en del av Brobyggerprosjektet ved Fakultet for helsevitenskap, der ph.d.-stipendiater skal finne sine forskningsspørsmål gjennom behovsidentifisert forskning.