Prosjektet skal se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet.
Prosjektet REDUCE er et tverrfaglig samarbeid mellom forskere fra feltene design, sosiologi og historie samt en rekke bedrifter og organisasjoner. Sammen skal de se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet. Prosjektet vil særlig se på tre forbruksområder der det brukes mye plast: hygieneprodukter, fritidsprodukter og produkter knyttet til barndom, for eksempel leker.
Som kjent er den plasten vi bruker aller mest av laget av ikke-fornybare karbonressurser knyttet til store klimagassutslipp - nemlig olje. I tillegg er det svært lite av den plasten vi bruker som per i dag lar seg gjenvinne. Endel plast lekker skadelige kjemikalier og mikroplast, og forsøpler landskap og hav – derfor må vi redusere forbruket av den.
Samtidig er plast et vidundermateriale som kan brukes til nesten hva som helst, formes og farges i en uendelighet av muligheter. Og i noen produkter er plasten det absolutt mest egnede materialet, og vil fortsette å være det en stund fremover, til vi finner et alternativ som kan matche dets egenskaper.
Dette er ikke produktene det fokuseres på i REDUCE, som søker å redusere forbruket av plast der bruken av materialet ikke er hensiktsmessig, og der det allerede finnes, eller der det kan utvikles alternativer. Ved å se på plasten fra ulike perspektiver knyttet til forbrukernes hverdagsliv, politiske reguleringer og prosesser, og produktutvikling i næringslivet – vil REDUCE bidra til å identifisere barrierer og muligheter for å redusere plastforbruket i fremtiden.
Prosjektet vil bidra med kunnskap om:
- hvordan politiske rammevilkår påvirker plastforbruket
- hvordan plastprodukter inngår i forbrukernes hverdagsliv
- hvordan plastens rolle har utviklet seg historisk og hva det betyr for forbruket i dag
- innovasjonsmuligheter gjennom (re)design av systemer, produkter og tjenester, fremtidsscenarier og Designerly living Labs
Prosjektdeltakere ved SIFO
Prosjektdeltakere ved OsloMet
Samarbeidspartnere
- Fakultet for Teknologi, kunst og design, OsloMet
- Green Leap ved Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
- University of Bristol
- Norsk Teknisk museum
- Miljødirektoratet
- Naturvernforbundet
- Den norske turistforening
- Jutulskinn
- LOOP – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
- Unikum design
- CleanCup AS
- Bergans
- Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap BIR AS
- Hans Torgersen & sønn AS