Demografiske endringer og økende andel eldre krever omstilling i helse- og omsorgstjenestene i Norge. Tillitsmodellen handler om tjenestetildeling der målet er at den enkelte skal involveres med utgangspunkt i hva som er viktig for dem.
I ph.d.-prosjektets første fase (høst 2019 til vår 2020), gjennomførte vi behovsidentifisering som gikk ut på å involvere tjenestemottakere, pårørende, og ansatte i hjemmebaserte tjenester til å utarbeide og prioritere forskningsområder og forskningsspørsmål som de opplever som viktige og relevante for dem.
Topp ti-liste over deltakernes prioriterte forskningsspørsmål er utviklet gjennom deres deltakelse i idé-dugnad og spørreskjema. Dette resulterte i at vi i dette prosjektet skal undersøke hvordan tillitsmodellens organisering bidrar til fleksible og individuelt tilrettelagte tjenester for brukerne av tjenestene.
I forskningsprosjektet vil vi gjennom observasjoner, fokusgruppeintervjuer og dybdeintervjuer se nærmere på hvordan dette utøves i praksis, og hvordan det forstås og erfares av ansatte, brukere og pårørende.
Prosjektet har som mål å skape kunnskap om hvordan hjemmebaserte helsetjenester skreddersys, med nasjonale helsepolitiske føringer og tillitsmodellen som kontekst.
Det legges til rette for brukerinvolvering igjennom prosjektets periode.
Vilkår og rettigheter for deltakere i forskningsstudier og pasienter i praksisklinikker.
Stipendiat: Ruth-Ellen Slåtsveen.
Hovedveileder
Veileder
Torunn Wibe i Sykehjemsetaten er og veileder.
Mer om prosjektet
Politiske føringer vektlegger muligheter og utviklingspotensialer skissert i Stortingsmeldingen "Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre" (Helse- og omsorgsdepartementet, 2017), hvor noen av målene er:
- flere gode leveår der eldre beholder god helse lenger
- opplevelse av god livskvalitet, og mestring av eget liv
- tilgang på den helsehjelpen som trengs når det er behov for den
- et godt arbeidsmiljø, der ansatte i helse- og omsorgstjenestene opplever å få brukt sin kompetanse og gjort en faglig god jobb
Tillitsmodellen er, slik det eksempelvis skisseres i Oslo kommune, en strategi og arbeidsform med formål om å skape bedre tjenester til innbyggerne, mer samhandling mellom kommunen og innbyggerne, og innad i kommunen på ulike nivå.
Brobyggersatsingen
-
Brobyggersatsingen
Brobyggersatsingen ved Fakultet for helsevitenskap skal knytte forskning, utdanning og klinisk praksis tettere sammen. Ved å identifisere behovene hos brukerne skal vi sikre at forskning og utdanning er relevant og samfunnsnyttig.