Dette prosjektet undersøker hvordan de pågående tillitsreformene oppfattes og iverksettes i praksis i to nordiske storbyer.
Idéen om tillitsbasert styring og ledelse springer ut fra reformer i København og har spredd seg til den offentlige sektoren i Norge og Sverige. Denne modellen blir oppfattet som en innovasjon, noen ganger kalt den nye nordiske styringsmodellen, og gjerne forskjellig fra tradisjonell styring og kontroll.
Prosjektet har tre hovedmål:
- å utvikle et konseptuelt rammeverk for å forstå nye modeller for tillitsbasert forvaltning i offentlig sektor, og hvordan disse forholder seg til eldre teorier om tillitsbasert ledelse
- å undersøke hvordan store, komplekse organisasjoner som byer oppfatter og iverksetter tillitsbasert ledelse, for på denne måten utlede «beste praksis» og «lovende praksis» for bruk av interessenter som politikere, ledere, ansatte
- å sikre at utdanningene er på linje med og aktivt påvirker de nye tillitsbaserte ledelsesreformene i offentlig sektor slik at en kan utdanne fremtidige ledere som bedre kan virke og støtte i komplekse lederutfordringer og muligheter.
For å nå disse målene gjennomfører vi intervjuer, spørreundersøkelser, analyser av informasjonsbruk og case studier i utdannings- og omsorgssektorene og særlig av målstyring og selvstyrte grupper, for å finne ut hvordan tillitsbasert styring og ledelse virker i store kommunale organisasjoner.
Prosjektledere
Mer om prosjektet
Vi vil observere forelesninger og analysere emneplaner og utvikle spørreskjemaer og eksperimenter for å undersøke hvordan dagens bachelorprogrammer innen ledelse og offentlig administrasjon – samt lærer- og sykepleierutdanningene, gitt at disse yrkene ofte samhandler i mange offentlige organisasjoner – legger til rette (eller ikke) for tillitsbasert styring og ledelse, felles forståelse og samarbeid.
Prosjektet er et tverrfaglig samarbeid mellom OsloMet – storbyuniversitetet, Aarhus universitet, Oslo kommune og Aarhus kommune.