Bedre Turnus – et forskningsprosjekt om turnus i helse og omsorg

Turnusarbeid er ofte nødvendig innen helse og omsorg, men kan være krevende. I prosjektet «Bedre turnus» ønsker vi å vite hvordan vi kan organisere turnusene best mulig – for de ansatte, for brukerne og for samfunnet.

Med et økende behov for arbeidskraft i helse- og omsorgsektoren er fremtidens tilbud avhengig av mer kunnskap om hvordan vi kan sikre bemanning og ivareta helsen til de som jobber i sektoren.

Målet med Bedre Turnus er å undersøke konsekvensene av organiseringen av arbeidstid og arbeidsforhold i skift og turnusvirksomheter.

I samarbeid med Delta, Fagforbundet, og Norsk Sykepleierforbund følger vi rundt 8 000 ansatte i fra blant annet sykehjem, boliger, ambulanse og hjemmebaserte tjenester.

Deres svar vil gi en unik innsikt i sammenhengen mellom organisering av arbeidstid, arbeidsforhold, og konsekvenser for ansatte og brukere.

I samarbeid med Frisch senteret har vi også kartlagt turnusorganiseringen i 1443 kommunale virksomheter fra 2018 til 2022. 

I kombinasjon med registerdata vil denne undersøkelsen gi viktige svar for konsekvensene av turnusorganisering. 

De som ønsker å bli holdt oppdatert på funn fra prosjektet kan melde seg på vårt nyhetsbrev: Nyhetsbrev fra Compressed.

Bedre turnus er et langsiktig prosjekt – og vil romme flere mer spissede prosjekter.

Prosjektdeltakere

Laster inn ...

Nyheter fra prosjektet

Nærbilde av en gåstol og underkroppen til et menneske som blir hjulpet av en sykepleier.
Skal kartlegge turnusordninger i helse- og omsorgstjenester

Arbeidsforskningsinsituttet ved OsloMet og Proba Samfunnsanalyse gjennomfører på oppdrag fra Arbeids og Inkluderingsdepartementet en kartlegging av turnusordninger i helse- og omsorgstjenester.

En sykepleier holder en eldre dame i hånda.
Sterk auke i langvakter

Det har vore ein kraftig auke i bruk av langvakter i kommunal helse og omsorg sidan 2010, men me veit for lite om helseeffektane. Dette er det nødvendig å undersøkja, seier forskingsleiar.