Nordisk forskning viser at diskriminering og rasisme er et opplevd problem blant internasjonalt adopterte, men vi vet lite om dette i en norsk sammenheng. Prosjektet vil undersøke utenlandsadoptertes erfaringer med rasisme og diskriminering.
Prosjektet vil undersøke utenlandsadoptertes erfaringer med rasisme og diskriminering ved å belyse:
- I hvilken grad og på hvilke måter opplever internasjonalt adopterte rasisme og diskriminering på ulike arenaer som for eksempel hjemmet, nabolag, skole, fritid, arbeid, møte med offentlige tjenester etc?
- Hvordan påvirker opplevelse med rasisme og negative holdninger til innvandrere i Norge internasjonalt adoptertes konstruksjon av egen identitet og følelsen av tilhørighet eller utenforskap i egen familie, nærmiljøet og i det norske samfunnet?
- Hvilke strategier bruker internasjonalt adopterte for å mestre møtene med rasisme og diskriminering?
- Hvilke innsatser og tiltak bør iverksettes for å forebygge rasisme og diskriminering mot internasjonalt adopterte?
Prosjektet vil basere seg på fokusgruppeintervjuer, livshistorieintervjuer og en webbasert spørreundersøkelse med utenlandsadopterte for å belyse prosjektets forskningsspørsmål. De kvantitative dataene vil også sammenliknes med analyser fra Levekårsundersøkelsen blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre fra 2016.