Forskningsgruppen er tverrfaglig og hører til Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). Vi fokuserer på komplekse systemer og nettverk, autonome systemer, nettverks- og systemadministrasjon, skyinfrastrukturer, stordata og maskinlæring.
Gruppen består av informatikere og forskere med ekspertise innen emner som statistikk, maskinlæring, kunstig intelligens, operativsystemer og nettverk og komplekse systemer, samt eksperter fra IT-bransjen med lang erfaring innen systemadministrasjon, programvarearkitektur, bedriftsnettverk og sikkerhet.
Forskningsgruppeleder
Medlemmer
Mer om forskningsgruppen
ASN-gruppen kan som helhet tilby en unik miks av perspektiver på ulike tilnærminger, teknologier og faglige aspekter knyttet til autonome systemer, nettverks- og systemadministrasjon.
Publikasjonene våre har vist at vi besitter en svært bred forståelse av dagens komplekse tjenester og systemer som gjør oss i stand til å bygge broer mellom avanserte teoretiske ideer og tekniske utfordringer fra virkeligheten.
ASN-gruppen har siden 2003 vært involvert i undervisningen på masterstudiet i nettverks- og systemadministrasjon, i samarbeid med Universitetet i Oslo.
Gruppen er en toneangivende aktør i arbeidet med å skape et internasjonalt fellesskap for undervisere innen nettverks- og systemadministrasjon, og spiller en ledende rolle både i USENIX Journal of Education in System Administration og USENIX Summit for educators in system administration. ASN var medlem av det europeiske EMANICS Network of Excellence-prosjektet fra 2004 til 2008.
ASN er leverandør av ALTO-skyen – det største OpenStack-systemet som er i produktiv bruk ved høyere utdanningsinstitusjoner i Norge, med 1024 kjerneprosessorer og 4 TB RAM. ALTO fungerer som et testmiljø og en plattform for eksperimenter.
I tillegg til å drive testing, har administrasjon av nettskyer og de virtuelle maskinene de omfatter, også en sentral plass i ASN-gruppens forskningsvirksomhet.
Ved å administrere en nettsky som er i produktiv bruk, får gruppen en realistisk forskningscase som gjør det mulig å identifisere nye administrasjonsutfordringer og finne frem til løsninger.
I 2018 ble det i samarbeid med Telenor og Wolffia etablert en Secure 5G4IoT Lab som har som formål å styrke sikkerhet i 5G mobile nett.
Gruppens viktigste forskningsområder inkluderer
- skyinfrastruktur, virtualisering og tjenesteadministrasjon
- tingenes internett (IoT), programvaredefinerte nettverk (SDN), nettverkssikkerhet
- stordata (big data), maskinlæring, kunstig intelligens, dyp læring
- komplekse og autonome/selvorganiserende systemer, biologisk inspirerte systemer
- grønne IT- og operativsystemer (f.eks. IncludeOS: en minimalistisk og lite ressurskrevende unikernel-løsning for skysystemer)
- sikkerhet for 5G-basert tingenes internett (IoT)
- åpen kildekode-programvarer for mobile nettverkssystemer
- sikkerhet og trusselbeskyttelse ved bruk av kunstig intelligens og maskinlæring
Prosjekter
- IncludeOS – Et minimalistisk serviceorientert operativsystem for skytjenester med et bibliotek i applikasjonen (includeos.org) Kontaktperson: Hårek Haugerud.
- SOCRATES - Self-Organising Computational substRATES (ntnu.edu) (ntnu.edu), i samarbeid med NTNU og med støtte fra Forskningsrådets IKTPLUSS-program. Kontaktperson: Stefano Nichele.
- H2020 SCOTT (Secure Connected Trustable Things)
- H2020 CONCORDIA (Cyber security cOmpeteNCe fOR Research anD InnovAtion)
Samarbeidspartnere
ASN-gruppen samarbeider med en rekke nasjonale og internasjonale partnere, blant annet universiteter og forskningsinstitutter som
- Universitetet i Oslo
- NTNU
- Universitetet i Agder
- Rochester Institute of Technology
- University of South Florida
- Manchester Metropolitan University
- SIMULA
- UNIK
- Telenor
- IBM
- Lunis
- Linpro
- Wolffia